Răsturnare de situație. Câte persoane au voie să petreacă în casă de Crăciun și de Revelion
Secretarul de Stat Raed Arafat a spus că autoritățile nu pot să impună un număr maxim de persoane care să participe la petrecerile de Crăciun și de Revelion care au loc în casele românilor, însă recomandă ca la acestea să vină doar cei apropiați, din rândul familiei.
Răsturnare de situație
”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”, a declaratArafat, într-un interviu pentru Știrile ProTV.
În ce privește mesele festive de Crăciun și Revelion care sunt organizate în unitățile de cazare a turiștilor, Raed Arafat a atras atenția că restaurantele hotelurilor pot să funcționeze la o anumită capacitate, ce este determinată de incidența cazurilor de infectare cu coronavirus, în acea localitate.
”Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50%. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %”, a mai precizat el.
Sărbători de iarnă cu restricții
Anul acesta, românii vor petrece sărbătorile de iarnă cu restricții adoptate de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis joi prelungirea stării de alertă în România, așadar rămâne în vigoare inclusiv interdicția de a circula după ora 23.00.
De menționat este că CNSU a adoptat joi hotărârea nr. 58, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie.
”Se menține coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, precum și a poliției locale de către Direcția generală de poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție.
Se menține obligativitatea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile și stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București”. Citește restul documentului AICI.