Rareș Bogdan și Traian Băsescu, decizie incredibilă în Parlamentul European. Ce au votat cei doi
Marți, Parlamentul European a votat în favoarea unui obiectiv obligatoriu juridic de reducere a emisiilor de gaze ce efect de seră în UE cu un procent de 60% până în anul 2030, față de nivelul din 1990, potrivit rezultatelor votului, publicate miercuri, relatează Reuters.
Decizie incredibilă în Parlamentul European
Obiectivul care a fost aprobat de Parlamentul European este mai ambițios decât reducerea netă a emisiilor cu ”cel puțin 55%” până în anul 2030 propusă de Comisia Europeană. Ca să facă acest lucru, Parlamentul va trebui cadă de acord asupra țintei cu statele membre ale Uniunii Europene, care sunt divizate în legătură cu cât de ambițios ar trebui să fie acest obiectiv.
În prezent obiectivul Uniunii Europene este o reducere a emisiilor cu 40% până în 2030. Specialiștii spun că o diminuare cu 55% până în anul 2030 este un efort minim necesar pentru a permite UE să-și urmeze planul dea ajunge la o neutralitate climatică până în 2050, punând ferm emisiile din UE pe un traseu care, dacă va fi adoptat la nivel global, ar limita încălzirea globală la niveluri sigure.
Cum au votat europarlamentarii din România
Potrivit Spotmedia.ro, încă de la începutul lunii, Greenpeace România a făcut campanii pentru a-i responsabiliza pe europarlamentarii români în fața acestui vot. Miercuri, cei de la Greenpeace au transmis cum au votat europarlamentarii noștri.
”De ce este important procentul cu care se vor reduce emisiile? Anii trecuți se vorbea de o reducere cu doar 40%, însă ultimul raport IPCC a expus urgența climatică și nevoia unor ținte mai ambițioase, care pot menține încălzirea globală în jurul țintei de 1,5 grade Celsius. Peste această valoare, catastrofele climatice cresc exponențial, la fel și dificultatea, sau chiar imposibilitatea omenirii de a le gestiona.
Cum au votat parlamentarii români în privința reducerii cu 60%? 14 pentru, 15 împotrivă, 3 abțineri și un absent. Votul ne arată că România nu înțelege urgența climatică și că o mare parte din liderii politici nu sunt pregătiți pentru a naviga țara în sensul reducerii emisiilor cu țintele stabilite de UE”, arată pe pagina de Facebook, Greenpeace.
- ”au votat pentru – Grupul Renew: Armand, Botoș, Cioloș, Ghinea, Pîslaru, Strugariu, Tudorache, Ștefănuță; Grupul SD – Avram, Ciuhodaru, Crețu, Negrescu, Nica, Plumb
- au votat împotrivă – Grupul EPP: Băsescu, Hava, Buda, Bușoi, Falcă, Marinescu, Motreanu, Mureșan, Tomac, Winkler, Vincze, Terhes, Nistor, Rareș Bogdan, Blaga
- abțineri – Tudose, Benea, Grapini
- absent – Claudiu Manda”