Rareș Bogdan dezvăluie ce față au făcut parlamantarii europeni când le-a spus „NU-urile” românilor în fața UE

de: Rosu Ioana
14 10. 2022

Aderarea României la Schengen pare să fie cu mari emoții, în ciuda faptului că țara noastră se bucură de o mare deschidere și susținere din partea statelor membre. Cu toate acestea, Olanda este una dintre puținele țări care s-a opus aderării țării noastre și Bulgariei la Schengen, iar premierul olandez a oferit, recent, mai multe informații despre motivele refuzului. Pe de altă parte, europarlamentarul Rareș Bogdan a descris reacția europarlamentarilor străini, atunci când acesta le-a vorbit despre posibila apariție a euroscepticismului în România.

Rareș Bogdan a băgat frica în europarlamentarii străini?

Olanda s-a opus aderării României la Schengen, iar acest lucru a revoltat politicienii și autoritățile din țara noastră. Deși îndeplinim condițiile care să permită această alăturare, mult timp s-a evita concretizarea acestei acțiuni, care ar avantaja semnificativ România.

Prezent în România, premierul Mark Rutte a oferit câteva declarații de presă după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele României, dar și cu premierul Nicolae Ciucă la Centrul Naţional de instruire întrunită „Getica” de la Cincu. Aceștia au susținut o conferință de presă comună în care au vorbit despre importanța NATO în războiul din Ucraina, dar și despre importanța aderării României la Schengen.

De această dată, oficialul olandez a afirmat că țara sa nu se împotrivește acestei aderări, mai mult, a subliniat faptul că România a făcut pași importanți în acest sens

„Olanda nu este în principiu împotriva aderării [României la Schengen]. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a transmis Rutte.

În continuare, ministrul olandez și-a exprimat așteptările privind condițiile pe care orice țară ar trebui să le îndeplinească pentru a obține vot favorabil aderării la Schengen.

„În același timp, spunem noi că aderare la Schengen poate fi vorba când toate condițiile sunt îndeplinite avem și un mecanism de monitorizare, avem și mecanism colaborare și verificare, pașii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură și după o să vorbim mai departe”, a afirmat premierul olandez.

Avertismentul lui Rareș Bogdan către europarlamentari

Într-un interviu acordat pentru Digi24, prim-vicepreședintele PNL a vorbit despre șansele României de a intra etapizat în spațiul Schengen.

„Există șanse mari ca țara noastră să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede”, a transmis acesta.

Acesta a fost întrebat, inclusiv, de stadiul dosarului României privind aderarea Schengen, în timp ce Rareș Bogdan a dezvăluit că un răspuns concret va exista pe data de 8 decembrie, în cadrul consiliului JAI de la Praga, acolo unde România nu va avea drept de vot, deși va fi prezentă.

Rareș Bogdan a fost întrebat, de asemenea, dacă România a reușit să convingă Olanda să voteze pro aderare, dar și ce reacție au avut europarlamentarii români, atunci când reprezentanții României au abordat subiectul prezenței euroscepticismului în țara noastră, dacă va primi vot negativ în acest sens.

Cu o satisfacție evidentă, europarlamentarul Rareș Bogdan a confirmat că, atât el, cât și colegii lui, au reușit să aducă temeri pe fețele celor prezenți în sală, atunci când le-a vorbit despre pericolul la care s-ar expune dacă ar refuza să voteze în favoarea României.

„Au fost extrem de atenți ieri în grup. Ar fi meritat să le vedeți fețele în momentul când eu, Siegfried Mureșan și Vlad Nistor am luat cuvântul pe acest subiect, când alaltăieri Vasile Blaga și Daniel Buda au luat cuvântul în comisia LIBE.

Ar fi meritat să le vedeți fețele în momentul când am vorbit de pericolul euroscepticismului și a unor partide care astăzi nu-și au locul pe scena politică românească, decât marginal, și pericolele la care se expune însăși construcția europeană în această chestiune”, a transmis Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

Cum este privită România de europarlamentarii străini?

În continuare, politicianul a dezvăluit că reacția tuturor s-a ridicat la înălțimea subiectului abordat, arătând determinare și apreciere față de România. Mai mult, s-a scos în evidență implicarea României în războiul din Ucraina, precum și ajutorul acordat sutelor de mii de refugiați.

„Cred că fața lor și modul în care au pus întrebări ulterior a fost extrem de determinat pentru modul în care privesc România.

De asemenea, este extrem de interesant să înțelegem că astăzi, România, prin modul în care s-a comportat pe problema Ucrainei a dovedit încă o dată că merită să facă parte din familia europeană, și că nu există nicio diferență de reacție a autorităților sau a simplului cetățean european cu privire la astfel de momente”, a transmis Rareș Bogdan.