Rămâi fără talon la mașină pentru această greșeală. Șoferii români nu știau legea

Rămâi fără talon la mașină pentru această greșeală. Șoferii români nu știau legea
Care este greseala pentru care politia Rutiera te lasa fara talonul masinii

Românii încalcă multe reguli de circulație cu bună știință, însă există una pe care șoferii nu o prea cunosc, iar aceasta este una foarte gravă, astfel încât se poate rămâne fără talonul mașinii. Ce trebuie să știi, pentru a te putea feri de această sancțiune.

Greșeala din trafic care te poate lăsa fără talonul mașinii. Cum poți evita așa ceva

Poliția Rutieră îi poate trage pe dreapta pe șoferi pentru foarte multe motive, însă există unul care îi lasă pe șoferi fără talonul mașinii.

Polițiștii de la Rutieră au dreptul de a reține talonul mașinii în câteva situații. Printre acestea se regăsește și cea a lipsei cauciucurilor de iarnă.

Codul Rutier nu prevede o dată precisă pentru dotarea mașinii cu anvelopele de iarnă, specifică doar că șoferii care nu au cauciucuri de iarnă pe drumuri acoperite cu polei, gheață sau zăpadă vor fi sancționați.

Lipsa cauciucurilor de iarnă aduce și amendă

Pe lângă reținerea talonului, lipsa anvelopelor specifice, pe drumurile de iarnă, șoferilor li se va aplica și o amendă substanțială.

Pentru a nu se ajunge în situațiile de mai sus, Ministerul Afacerilor Interne a postat un nou clip de informare pentru șoferii români cu privire la dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă.

Astfel, MAI, în contextul în care iarna s-a instalat deja într-o parte de țară, a detaliat care sunt anvelopele de iarnă conforme și ce amenzi riscă șoferii care au încălcat legea.

MAI a ales să îi informeze pe șoferi cu ajutorul unui videoclip postat pe TikTok.

„Însă, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei ești obligat să-și echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă. Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, se arată în video postat de MAI.

RAR, anunț despre cauciucurile de iarnă conforme

Și Registrul Autor Român (RAR) vine în ajutorul românilor care vor să își cumpere cauciucuri de iarnă și îi învață ce anvelope își pot cumpăra, fiind conforme cu legea.

„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006”, transmite RAR.

Urmăriți Playtech.ro și pe