Raiul ascuns între munții României, de care prea puțini turiști au aflat. E unic în țara noastră

de: Ștefan R. Apostol
14 05. 2024

Dacă nu ai planuri pentru următoarele zile de weekend, poate ar fi cazul să te gândești să ajungi în raiul ascuns între munții României, de care prea puțini turiști au aflat. Pentru început îți mai putem spune că e unic în țara noastră. Așa că, vom porni la drum, din ciclul „Turist prin țara mea!”, spre raiul ascuns între munții României.

„Turist prin țara mea!” spre raiul ascuns între munții României

Începem periplul nostru virtual, stabilind traseul dispre București spre județul Hunedoara, iar ținta noastră se află la cel puțin 397 km dinstață de Capitală. Deja am dat un indiciu despre zona înspre care de îndreptăm, dar mai avem ceva de mers până la raiul ascuns între munții României.

Lăsăm Curtea de Argeș, și ulterior Sibiul în spate, și ne îndreptăm spre Parcul Natural „Grădiștea Muncelului”, locul din România parcă scos din poveștile cu Harap-Alb sau Făt-Frumos, un adevărat rai ce stă ascuns între munți.

Aici ai să descoperi un număr impresionant de peșteri, ascunse în munți, dar și galerii miniere vechi de câteva sute de ani. Dar ceea ce este și mai impresionant aici este subiectul de astăzi, și anume Cascadele Cioclovinei, raiul ascuns între munții României.

Cascadele Cioclovinei, spectaculoase căderi de apă

Situată în inima Parcului Natural „Grădiștea Muncelului”, cascada este o adevărată minune a naturii, iar foarte aproape turistul va descoperi și una din vechile cetăți dacice din Transilvania, și anume cetatea dacică „Piatra Roșie”.

Urcând, la pas, pe drumul forestier care duce până la Cascadele Cioclovinei, vei descoperi liniștea pădurii și cât de spectaculoasă poate fi natura. Dealurile Ciclovinei se ridică semeț la 200 de metri, iar localnicii din comunca Ciclovina te vor întâmpina cu zâmbete și căldură.

Așa cum spuneam, în această zone sunt peste 400 de peșteri, una dintre ele aflându-se chiar aici, și poartă numele zonei. Foarte aproape de intrarea în Peștera Ciclovina se află și Cascadele Cioclovinei, care se revarsă în râul Luncani. Aici se află raiul ascuns între munții României.

Prea puțini turiști au aflat de acest loc unic în țara noastră

Nu este pentru prima oară când vorbim de locuri unice din România și spectaculoase, iar și în acest caz prea puțini turiști au aflat. Cascadele Ciclovinei este un loc unic în țara noastră, care ar avea potențialul de a atrage extrem de mulți turiști pasionați de natură.

În Parcul Natural „Grădiștea Muncelului”, pe lângă acest loc mirific, mai poți vizita și alte zone, precum Cheile Băniței, Crivadiei, Cheile Roșiei sau Cheile Tăii, toate fiind rezervații naturale protejate, și unde natura își arată splendoarea.

Aici vei descoperi cele mai frumoase cascade situate pe Valea Șipotului, din văile Cheia și Jigoreasa, precum și platourile montane care se ridică la înălțimi cuprinse între 800 și 1.100 de metri.

Concluzie

Așadar, dacă vrei să ai parte de liniște, natură și aer curat, ar fi cazul să faci o vizită aici, și să descoperi întreaga zonă care ascunde și raiul dintre munții României.