Raed Arafat trage un semnal de alarmă despre noua variantă de covid. Ce a observat deja în România

Raed Arafat trage un semnal de alarmă despre noua variantă de covid. Ce a observat deja în România
Raed Arafat este îngrjiorat de evoluția infecțiilor cu varianta Delta

Varianta Delta face ravagii în întreaga lume. Încă odată se dovededește că vom fi în siguranță numai atunci când toată lumea este în siguranță. În plus, specialiștii caută metode noi pentru a putea detecta mai rapid noua tulpină. În România, deși cazurile cresc, de la 1 august au fost introduse noi relaxări, pe de-o parte. De cealaltă parte lumea nu mai crede în boală și chiar a renunțat în a mai purta masca de protecție. Secretarul de Stat Raed Arafat încearcă să tragă un semnal de alarmă și să avertizeze populația în a nu face aceste greșeli.

Varianta Delta face ravagii în lume

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, a sosit și în România. La acel moment, guvernul intenționa să ușureze toate restricțiile de distanțare socială. Cu toate astea s-a constat o creștere a numărului de cazuri.

Specialiștii spun că varianta Delta reprezintă o amenințare pentru noi toți. Mai ales în contextul în care România are aproape 80% din populație nevaccinată.

Spre deosebire de varianta Alpha, care a apărut pentru prima dată în Marea Britanie, prima doză de vaccin nu oferă suficientă protecție împotriva noii variante. Asta înseamnă că oamenii sunt expuși riscului în intervalul dintre cele două doze.

Ieri, pe 2 august GCS anunța un total de 1.083.478 de cazuri, dintre care 137 au fost anunțate doar pentru ziua de ieri. Multe dintre acestea sunt ca urmare a infectării cu varianta Delta. În același timp sunt 433 de persoane internate, dintre acestea, 63 sunt la ATI.

În Statele Unite ale Americii, un raport din 21 iulie arată că varianta Delta reprezintă acum 83% din noile cazuri de COVID. Acest lucru face mai urgent ca oricând ca americanii nevaccinați să fie vaccinați.

Este o situație reflectată la nivel global. Actualizarea săptămânală a COVID-19 a OMS, marti săptămâna trecută, a raportat cazuri ale variantei Delta în 124 de țări, alături de 3,4 milioane de cazuri noi de COVID-19 din întreaga lume, cu 12% mai mare decât săptămâna precedentă.

Raed Arafat trage un semnal de alarmă

În tot acest context, și ținând cont de toate datele, guvernul a decis să continue cu măsurile de relaxare pe 1 august. Contextul este cum nu se poate mai prost, iar o parte din români nu se mai protejează. Mulți, nevaccinați, nu mai folosesc măștile de protecție, în unele cazuri chiar în mijloacele de transport. Secretarul de Stat Raed Arafat luni seara a încercat să tragă un nou semnal de alarmă, declarând:

„Clar că lumea este într-o fază în care nu mai crede sau, cel puţin, crede că e ok situaţia. Noi vedem o creştere. Vedem o creştere mare în Europa, vedem o creştere la noi încă mai mică. Toate semnalele ştiinţifice arată că varianta Delta este mai uşor de transmis, dar persoanele vaccinate sunt mai protejate.

Dacă se îmbolnăvesc nu fac formă gravă a bolii, dar în acelaşi timp sunt studii ale căror concluzii finale încă nu le-am văzut, dar care spun că e posibil ca severitatea şi ajungerea la spital sau la terapie intensivă să fie mai mare decât ce a fost în variantele anterioare. Asta ne face să concluzionăm că vaccinarea este o soluţie foarte bună şi respectarea măsurilor de Sănătate publică este necesară mai departe”, spune dr. Raed Arafat.

Varianta Delta și noile studii pe marginea vaccinurilor covid

Studiile au arătat că vaccinul Moderna este cu peste 94% eficient în prevenirea COVID-19 Procentajul este valabil la persoanele care au primit ambele doze.

Un studiu canadian în așteptarea evaluării inter pares a constatat că o doză unică de Moderna este eficientă cu 72% la prevenirea infecțiilor simptomatice cauzate de varianta Delta după două săptămâni. Acest lucru ar însemna un nivel relativ îmbunătățit de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății, chiar și după o singură doză de rapel a vaccinului Moderna.

Varianta Delta ne-a arătat cum se pot schimba lucrurile în această pandemie. A arătat cum apariția unei variante într-o țară poate deveni rapid o problemă globală. Este esențial să se asigure echitatea vaccinurilor eficiente.

Când o persoană este complet vaccinată, este mult mai probabil să prezinte un răspuns imun împotriva virusului în cazul în care intră în contact cu acesta, ceea ce îl va ucide înainte ca acesta să aibă timp să mute din nou.

S-a spus de nenumărate ori, și nu poate fi exagerat. Suntem în siguranță numai atunci când toată lumea este în siguranță. Asta înseamnă că trebuie să susținem cu toții dezvoltarea globală a vaccinurilor eficiente COVID-19.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI