Raed Arafat rupe tăcerea și trage un semnal de alarmă. Cât de periculoase sunt, de fapt, persoanele asimptomatice

Raed Arafat rupe tăcerea și trage un semnal de alarmă. Cât de periculoase sunt, de fapt, persoanele asimptomatice
Raed Arafat rupe tăcerea și trage un semnal de alarmă. Cât de periculoase sunt, de fapt, persoanele asimptomatice Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Zvonurile OMS care susțineau că persoanele asimptomatice transmit foarte rar virusul au cauzat reacții de dezaprobare în rândul medicilor și al specialiștilor în sănătate. Unul dintre aceștia este șeful DSU, Raed Arafat care a dezmințit aceste informații cu exemple clare.

OMS și-a schimbat părerea la distanță de o zi

În urmă cu două zile, reprezentanții OMS au anunțat că pacienții care sunt infectați cu COVID-19, dar care nu au simptome, nu reprezintă surse de transmitere ale virusului. Acest anunț a pus sub semnul întebării informațiile inițiale în care se vehicula că acest virus este greu de controlat din cauza răspândirii masive și transmiterii de la persoanele asimptomatice.

Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul„, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNBC.

La o zi distanță, aceeași doctoriță, Maria van Kerkhove, șefa OMS pentru bolile infecțioase, a venit cu un alt anunț în care a explicat că infirmația transmisă luni se baza pe două, trei studii și că a fost o “neînțelegere” de comunicare: „Doar am răspuns la o întrebare, nu am spus că este una din politicile OMS”.

Declarația inițială a Mariei van Kerkhove a creat un val de controverse în rândul mai multor oameni de știință care susțin că infirmațiile oferite de aceasta nu reflect rezultatele studiilor actuale.

Raed Arafat confirmă transmiterea noului coronavirus de la pacienții asimptomatici

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat în cursul serii de marți că OMS a rectificat declarația oficială cu privire la transmiterea rară a noului coronavirus de către pacienții asimptomatici. Acesta a exemplificat câteva cazuri în care este clar faptul că asimptomaticii au transmis virusul în comunitate.

OMS a rectificat declaraţia unui reprezentant de-al său potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a făcut declaraţia a dezvăluit că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o neînţelegere.

Asta nu arată neapărat că este o problemă la OMS, aici e un expert al OMS care a vorbit , asta arată cât de la început este situaţia, că nu sunt studii clare.

Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.

Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate. Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz„, a spus Arafat la Sinteza Zilei de la Antena 3.