Raed Arafat, primele declarații după incendiul de la Ploiești: O infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului
Șeful Departamentrului pentru Situații de Urgență a oferit primele declarații după tragedia de la Spitalul suport Covid Movila, acolo unde doi pacienți au murit carbonizați și alți 16 au fost evacuați.
Declarațiile lui Raed Arafat
Alarma de incendiu a fost dată la 4:15 minute, iar în 10 minute a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Raed Arafat s-a aflat acolo, coordonând misiunea de salvare a pompierilor.
“Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la Spitalul Floreasca”, potrivit Agerpres.
Șeful DSU a fost întrebat dacă infirmiera a încercat să stingă focul, iar acesta a răspuns că stingătoarele au fost folosite. Acesta a oferit informații referitoare la intervenția de lichidare a focului, dând asigurări că flăcările au fost stinse în 3 minute.
„Erau 2 pacienți în salon pe ventilație non invazivă. În salon era o asistentă și o infirmieră, asistenta ieșise, iar infirmiera a rămas acolo și în momentul în care a mișcat un pat s-a declanșat incendiu. Din ce inteleg, salonul avea senzori de oxigen.
Decizia în acest moment e ca nu trebuie evacuat restul spitalului pentru ca nu a fost impactat. Există o problemă cu încalzirea. Cel puțin stingatoarele au fost folosite. Ambii pacienti decedați, din ce înteleg, erau pe oxigen”, a explicat șeful DSU, la Realitatea PLUS.
Potrivit fiicei asistentei arse, femeia, în vârstă de 53 de ani, lucre de 20 de ani în cadrul unității medicale. Se pare că halatul pe care îl purta a luat foc, ceea ce i-ar fi provocat arsuri de peste 40% din suprafața corpului, în timp ce soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.
Pacienții își smulgeau măștile de pe față
Potrivit primarului, spitalul suport COVID nu ține le primărie, iar problemele apărute ar putea proveni de la stația de oxigen. În acest moment, pacienții evacuați din acel salon vor fi transferați la spitalul care se află în subordinea Primăriei.
„Nu știu, pare că e o chestiune legată de stația de oxigen. Înțeleg că investițiile erau foarte noi. Spitalul ține de CJ, nu de Primăria Ploiești. Nu prea reușim să înțelegem. Asistenta are arsuri pe 40% din corp. Este transferată la Floreasca. Ceilalți pacienți sunt în evaluare. Medical, sunt cât de cât în regulă. Încercăm să-i transferăm la secția Covid din spitalul primăriei”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, primarul Andrei Voloșevici.
De asemenea, subprefectul a declarat că, cel mai probabil, incendiul s-a produs de la o scânteie apărută în timpul mișcării unui pat. Acesta a povestit că pacienții decedați ar fi vrut să-și dea masca jos înainte de incendiu, iar asistenta ar fi încercat să-i ajute.
„Pacienții (care au decedat, n.r.) își smulgeau măștile de pe față. Asistență era cu ei. Încercând să-i ajute să-și pună măștile, probabil împingând un pat, s-a produs o scânteie care a declanșat incendiul. Activitatea în restul corpurilor va putea fi reluată în una, maximum două zile. Instalația de oxigen a fost deviată”, a spus subprefectul.