Raed Arafat, primele declarații despre finalul stării de alertă în România: „Nimeni nu dorește să o mențină”
Raed Arafat a făcut primele declarații despre finalul stării de alertă. Autoritățile au decis să prelungească starea de alertă pe teritoriul României. Șeful ISU spune că se apropie momentul în care autoritățile vor decide că este cazul să ridice acestea stare. Totuși, decizia poate veni doar după ce va fi analizată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și în Guvern.
Când se termină starea de alertă
El a fost întrebat dacă ar putea să fie februarie ultima lună în care autoritățile decid să prelungească starea de alertă și în ce condiții ar putea fi eliminată.
Raed Arafat a spus că prelungirea acestei stări se face după analize făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, apoi Guvernul decide dacă starea trebuie prelungită sau eliminată.
„Sunt mai multe aspecte care sunt corelate cu starea de alertă. Dacă situația se îmbunătățește, dacă nu va mai fi nevoie de aceste lucruri, atunci se va decide să nu se mai prelungească starea de alertă.
Că acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, va fi analizat și decis în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și bineînțeles în Guvern”, a spus Arafat.
El a mai explicat că fără starea de alertă, unele aspecte nu pot fi menținute din punct de vedere legal, precum detașarea de personal sau personalul angajat pe durata stării de alertă.
„Cu certitudine starea de alertă nu este un lucru care va fi permanent, este provizorie și nimeni nu dorește să o mențină o zi în plus față de cât trebuie. Da, se apropie momentul, cred, în care vom zice că nu este nevoie. Care e acest moment, urmează să se decidă”, a adăugat Raed Arafat.
Încă 30 de zile de stare de alertă în România
CNSU a aprobat joi hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile începând cu 7 februarie.
Printre măsuri se numără și faptul că „accesul în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp va fi permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și cu afișarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă”.