Raed Arafat, previziuni sumbre pentru români. Când și cum se va termina pandemia de COVID-19 în țara noastră
Raed Arafat a explicat în cursul serii de ieri care ar putea fi soluția pentru a ieși din această criză sanitară și din pandemia de COVID-19 cu care se confruntă țara noastră. Din păcate, veștile nu sunt îmbucurătoare, deoarece milioane de cetățeni nu sunt responsabili, iar spitalele au ajuns să nu mai facă față numărului de internări.
Prin ce metode se poate depăși pandemia
Șeful DSU a vorbit despre principalele metode de a reduce numărul de cazuri, încă de la începutul pandemiei, pas pe care România l-a ratat. Într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena3, Raed Arafat a explicat că testarea în masă, efectuarea anchetelor epidemiologice și izolarea persoanelor infectate, sunt cele mai bune metode de a ține sub control situația.
”Dacă vrei să scutești spitalul de o presiune maximă asupra lui, primele trei sunt extrem de importante, adică testare, anchetă și izolare sau carantină. Depinde de statusul persoanei. N-ai cum să reușești 100% să previ, asta nu s-a întâmplat nicăieiri în lume, dar cu cât numărul cazurilor crește, spitalul și secțiile de terapie intensivă au un impact mai mare”, a declarat Raed Arafat.
Ce spitale vor funcționa ca unități COVID-19
Medicul Raed Arafat a declarat că 5% din cazurile de coronavirul ajung pe paturile Terapiei Intensive, iar 20% au nevoie de îngriji medicale specializate, reprezentând cazuri medii și grave.
Pentru că în acest moment există un deficit de paturi în spitalele în care se tratează COVID-19, șeful DSU a anunțat că Spitalul Colentina, Spitalul Județean Ilfov și Spitalul CF Witting vor fi desemnate spitale COVID-19, tratând pacienții infectați cu acest virus.
Potrivit specialistului, studiile din România și din afară arată date diferite, dar cu toate acestea toate indică creșteri smenificative ale cazurilor.
”Dacă vedem studiul Asociației Epidemiologilor, cu studiul Avantera, cifrele diferă pentru că sunt diferite algoritmuri care se folosesc, dar amândouă arată un trend crescător semnificativ. Până nu reușim să aduce trendul la un platou, cum s-a întâmplat cu primul vârf, suntem într-o fază îngrijorătoare”, a spus Arafat, potrivit Antena3.
Acesta a mai adăugat că studiile din străinătate arată cum pandemia poate ajune pe o panta descendentă în contextul folosirii celor mai stricte măsuri de prevenție.
”Studiul din afară are o chestie foarte interesantă. Îți arată trendul crescător, dar și un alt trend, cum poate fi controlată situația numai prin măsuri foarte stricte, compesatorii, mască mai ales și distanțare. Dacă acest lucru se aplică la 95% din populație, trendul, în loc să ajungă sus, va ajunge pe un platou și va începe să coboare”, a explicat Rael Arafat.