Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor anti-Covid în România. Când s-ar putea renunța la mască în interior

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor anti-Covid în România. Când s-ar putea renunța la mască în interior
Raed Arafat, despre relaxarea masurilor anti-Covid in Romania. Cand s-ar putea renunta la masca in interior

România se află pe un trend descrescător în privința numărului de bolnavi de COVID-19 spitalizați, iar autoritățile încep să se gândească la relaxarea măsurilor. Însă, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, acest lucru va fi posibil în funcție de evoluția pandemiei. Printre măsurile de relaxare de care se vor bucura românii se numără și eliminarea obligativității purtării măștii în interior.

Raed Arafat anunță când ar putea fi relaxate măsurile anti-COVID

În conferința de presă susținută joi la Palatul Victoria, șeful DSU a folosit termeni care dau speranță românilor, precum „revenirea la normalitate”. Însă până acolo vor trebui urmați mai mulți pași, care presupun relaxarea etapizată a măsurilor.

Starea de alertă se va încheia pe 6 martie, iar în jurul acelei date se preconizează că vor fi luate primele măsuri de relaxare. Totul depinde însă de evoluția numărului de cazuri grave de pacienți infectați cu COVID-19.

Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.

Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate. (…)

Tendinţa este să se reducă major măsurile care există, limitările de acces în unele zone, toate aceste aspecte, dar asta se va decide de Comitet pe baza recomandărilor şi a analizelor pe evoluţie. La acest moment suntem pe un trend pozitiv în sensul în care este un trend descrescător. Abia a început, continuă acest trend, vor fi făcute analizele, recomandările către Comitetul Naţional, o să fie analizate la nivelul Comitetului Naţional şi al Guvernului şi se va lua decizia”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Când s-ar putea renunța la mască în interior

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a avansat și o dată până la care obligativitatea purtării măștii în interior să fie eliminată. Raed Arafat a precizat că acest lucru ar putea fi posibil până de Paști.

Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24-25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră. Dacă nu sunt surprize şi nu e nimic, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mult mai scăzută”, a răspuns şeful DSU, potrivit Agerpres.

În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că o primă etapă de relaxare a măsurilor ar putea fi posibiliă începând cu luna martie.