Raed Arafat, despre prelungirea stării de alertă. Ce măsuri rămân, de fapt, în vigoare
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat ieri, după ședința de guvern, că s-a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu data de 17 iunie, dar au fost aduse unele modificări, îndeosebi în ce privește procedura de achiziții.
Raed Arafat, anunț despre prelungirea stării de alertă
Astfel, achizițiile din domeniul medical nu se vor mai face direct, ci se revine la procedura legală de dinainte de starea de urgență.
„În cazul prelungirii stării de alertă, nu se mai regăsesc propuneri privind achizițiile directe sau alte propuneri care nu sunt necesare în această fază, deci veți vedea o diferență între propunerile de acum și situațiile care au fost înainte în timpul stării de urgență și în timpul în care am avut până acum situația în care s-au permis anumite aspecte care nu mai sunt necesare”, a precizat Raed Arafat.
De altfel, aceasta era una dintre cerințele PSD pentru a vota prelungirea stării de alertă.
În plus, Raed Arafat a explicat de ce Comitetul Național pentru Starea de Urgență a considerat necesară prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, dar și care sunt regulile care rămân în vigoare:
„După o analiză foarte amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi există semne că situaţia poate oricând să deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situţia mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştii, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii închise, purtatul măşti în transportul în comun”, a afirmat Arafat.
Creștere a cazurilor de la Terapie Intensivă
Șeful DSU mai admite că există o creștere a cazurilor în ultimele două săptămâni, în special la Terapie Intensivă, în perioada de la ultima relaxare.
„Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spitale”, a spus Arafat.
Întrebat de ce este nevoie, însă de prelungirea stării de alertă, Raed Arafat a spus: „În primul rând, pentru o coordonare unică naţională – să punem păstra centrul naţional de coordonare. Nu ne întoarcem la stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă – pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua rapid decizia carantinării unor zone sau locaţii, distribuire de materiale şi echipamente, detaşare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situaţia mult mai eficient”, a declarat Raed Arafat.