Raed Arafat, despre pedepsele pe care le vor primi elevii care nu vor să poarte mască la ore. Ce li se va interzice

de: Rosu Ioana
10 09. 2020

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat în cursul serii de miercuri importanța informării copiilor cu privire la purtarea măștilor la școală. Acesta insistă pe impunerea unor reguli clare încă din prima zi de școală, expunând elevilor consecințele pe care le poate avea nerespectarea acestora.

Elevii care nu vor să poarte mască, scoși pe coridor

Șeful DSU propune ca elevii care nu vor să poarte mască, să fie scoși afară din clasă până când vor fi de acord cu purtarea acesteia. Acesta subliniază faptul că anturajul copilului în cele șase luni de pandemie joacă un mare rol în acțiunile sale viitoare.

De exemplu, dacă un copil a auzit în jurul său doar negație și scepticism cu privire la pandemie, el va dori să sară peste etapa respectării regulilor. Dacă în familie i s-a vorbit despre pericolul la care este expusă toată lumea, elevului îi va fi mai ușor să accepte să poarte mască și să respecte indicațiile autorităților și ale familiei.

Elevii care nu vor să poarte mască, scoși pe coridor

“La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate și să i se spună elevului. „Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol. Când porți mască intri în clasă, pentru că îți pui colegii în pericol.

Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui. Dacă elevul a fost expus o perioadă negației și a auzit că totul e o glumă, masca e glumă și nu trebuie să o porți, poate că la început va fi mai greu la școală, dar aici trebuie impuse niște reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Copiii trebuie să primească explicații într-un mod atractiv

Raed Arafat le explică tuturor că începerea școlii trebuie făcută eficient, încă de la intrarea elevilor în clase. Profesorii și persoanele delegate să se ocupe cu informarea copiilor trebuie să o facă bine, clar și atractiv de la primul contact pe care îl au cu aceștia.

În cazul în care elevii se opun, ei trebuie înștiințați că li se vor chema părinții la școală și că nu vor mai fi primiți la ore.

“Din prima oră în care se intră în școală trebuie prelucrate toate regulile cu copiii într-un mod foarte deschis, clar, explicat. Și explicat și consecințele nerespectării. Adică ieși din clasă dacă nu repecți regulile, o să anunțăm părinții dacă nu respecți. „Pui în pericol ceilalți copii și familiile lor”. Trebuie explicat deschis.

Din prima zi a școlii, la orice copil care intră acolo îi trebuie explicate regulile. Și poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii știu um să faă acest lucru.

În prima oră trebuie să li se explice la copii care sunt regulile. Cum se intră, pe unde se circulă, cum vor fi pauzele, cum se va sta la clasă, când se poartă mască, când nu se poartă.

Reducerea numărului de elevi la noi este foarte greu de implementat, dar nu imposibil. Și partea de online se dezvoltă, chiar dacă s-au lăsat unele decizii să se ia pe plan local”, a concluzionat șeful DSU, la Digi24.