Raed Arafat, despre restricțiile anti-Covid-19 impuse exclusiv pentru persoanele nevaccinate

Raed Arafat, despre restricțiile anti-Covid-19 impuse exclusiv pentru persoanele nevaccinate
Raed Arafat, despre restricțiile pentru persoanele nevaccinate Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Secretarul de stat în MAI a vorbit luni seară despre situația Covid-19 din România. Potrivit acestuia, pentru moment, incidența cazurilor nu este îngrijorătoare, dar odată cu atingerea unor valori, autoritățile vor începe să introducă pe rând noi restricții, în special pentru persoanele nevaccinate.

„Încă suntem departe”

Valul patru al pandemiei devine amenințător pentru întreaga lume, astfel că unele țări au început să adopte restricții dintre cele mai dure, inclusiv să impună vaccinul obligatoriu cu scopul de a evita transmiterea comunitară și presiunea pe sistemul medical. Nici în România lucrurile nu sunt foarte liniștite, mai mulți medici trăgând semnale de alarmă privind apariția cazurilor tot mai dese cu tulpina Delta.

Deși suntem la început de val patru, situația se poate agrava rapid, astfel că autoritățile au pregătit un plan de bătaie în ceea ce privește introducerea restricțiilor la atingerea unei anumite valori a incidenței cazurilor. Raed Arafat a explicat la Digi24 ce se va întâmpla când rata de incidență atinge 2 și 3 la mia de locuitori. Potrivit șefului DSU, restricțiile îi vor viza pe cei nevaccinați.

„Suntem sub unu la mie ca incidenţă. Media naţională de astăzi este 0,06 la mie. Mai avem judeţe cu 0,02, mai avem judeţe cu 0,01 şi care au ajuns la 0,19. Ilfov care a ajuns la 0.12, Bucureştiul şi care merg spre unu la mie, dar încă suntem departe. La 2 la mie se va întâmpla ceva.

Deja anumite activităţi se rezervă numai vaccinaţilor şi ne întoarcem la situaţia care a fost înainte de 1 august. La 3 la mie ne întoarcem la situaţia care a fost la 1 iunie ca şi măsuri. De exemplu, întâlnirile mari, dacă este un festival, acolo este rezervat numai vaccinaţilor”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Ce se întâmplă cu accesul persoanelor nevaccinate în mall

În cadrul aceleiași intervenții, Raed Arafat a fost întrebat despre ce se va întâmpla cu persoanele nevaccinate atunci când incidența va crește, făcând referire la accesul în mall-uri, care ar fi putut fi restricționat.

Acesta a explicat că, spre deosebire de sălile de cinematograf, în mall se poate purta mască, ceea ce ar oferi un plus de siguranță pentru toată lumea. Acesta nu a fost clar în ceea ce privește accesul în cinematografe.

„La acest moment, la această incidenţă să spui că fac restricţii mai mult decât purtarea măştii, iar la mall se poartă mască, dar la cinematograf acolo nu se poartă, mai cumperi popcorn şi suc şi nu se mai poartă mască. În rest, la acest moment nu e necesar să iei măsuri mai mult în zonele respective.

Dacă cresc incidenţele, se pot discuta alte măsuri. dar la acest moment nu e nicio decizie în acest sens şi hotărârea de guvern care va prelungi starea de alertă nu va venicu restricţii în plus, vor rămâne cele actuale”, a mai spus Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI