Raed Arafat, adevărul despre măsurărarea temperaturii: „Există un curent care încearcă să convingă oamenii să refuze acest lucru”

de: Rosu Ioana
19 05. 2020

În urma recomandărilor oferite de autorități în cadrul stării de alertă, tot mai multe magazine și centre comerciale au adoptat o regulă menită să evite răspândirea infecției cu COVID-19: măsurarea temperaturii populației cu ajutorul termometrului digital. Deși este foarte simplu de realizat și deloc dureroasă, multă lume s-a revoltat împotriva acestei măsuri de prevenție. Raed Arafat a dorit să clarifice acest aspect, explicând ce efecte pozitive poate avea.

Termometru digital poate fi folosit de români acasă la ei

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că această metodă de măsurare a temperaturii este una dintre cele mai simple posibile. Se face de la distanță, rapid și nu doare deloc. Această măsură de prevenție este foarte importantă și a fost solictată de către autorități pentru a face un triaj al clienților, încă de la intrarea în magazine. În România, la intrarea în magazine și piețe au fost delegați oameni care să se ocupe exclusiv de acest aspect.

Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi.

Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a afirmat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Oamenii au creat un curent împotriva măsurării temperaturii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că a obserat o reticență în masa vizavi de măsurarea temperaturii în spațiile comerciale. Astfel, multă lume se declară neîndreptățită ca un străin să-i măsoare temperatura în orice loc se deplasează. Ca răspuns la aceste nemulțumiri ale cetățenilor, Raed Arafat a afirmat că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, fiind o măsură foarte normală.

A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai. Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre…

Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic.

Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală. Deja există un curent care încearcă să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”, a concluzionat secretarul de stat.