Arafat, primul raport oficial despre intervenţia ISU în cazul exploziilor de la Crevedia. „Hidranţii nu aveau presiune. Eu nu am dat indicaţii pentru stingerea focului”

de: Manolică Anca
03 09. 2023
Raed Arafat, despre cauza exploziilor de la Crevedia. Raportul oficial despre interventia ISU Amenzi de zeci de mii de lei 1

Raed Arafat susține la această oră o declarație de presă în care vorbește despre cauza exploziilor de la Crevedia. Iată ce se arată în raportul oficial cu privire la intervenţia pompierilor ISU în ziua de 26 august 2023, în cazul stației GPL care a explodat.

Raed Arafat, despre cauza exploziilor de la Crevedia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține o conferință de presă duminică, 3 septembrie, în care prezintă raportul preliminar al intervenției pompierilor la exploziile produse în 26 august la depozitul GPL ilegal din Crevedia.

Reamintim faptul că în urma tragediei, trei persoane și-au pierdut viața și alte peste 55 au fost rănite, unele dintre ele fiind transportate la spitale din afara țării pentru îngrijire de specialitate.

”O să iau filmul situaţiei, este un raport preliminar. Obiectivul a fost autorizat în 2011 de către ISU Dâmboviţa, în 30 iulie 2020, în urma unei sesizări, ISU a retras autorizaţia. Totodată, au descoperit că pompa nu era legală pentru mutarea GPL-ului dintr-o cisternă în alta, au dat amendă de 10.000 de lei.

Pe 31 iulie, au fost notificate Registrul Comerţului şi Instituţia Prefectului Dâmboviţei şi primăria Crevedia. În 28 septembrie 2020, a avut loc un alt control când s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei pentru cisterna neomologată în care era transportat GPL, deci o altă amendă de 10.000. S-a decis închiderea punctului de lucru imediat.

13.10.2020 – staţia a fost închisă”, a transmis șeful DSU.

Explozie stație GPL Crevedia

Explozie stație GPL Crevedia

”Despre intervenţie: 26 august 2023. ora 18:48, ISU a fost anunţat prin 112 despre explozia despre incendiu la o locuinţă din Crevedia. Evenimentul era localizat în sat Crevedia, judeţul Dâmboviţa, un operator economic privat.

Apelul a fost făcut de locuitorii din zonă. ISU Dâmboviţa a fost iniţial anunţat, acţiunile luate imediat au fost: alertă către garda de intervenţie Corneşti care a trimis o unitate de pompieri şi o ambulanţă. Apoi, a fost anunţat ISU Bucureşti.

19:06 ajung primele autospeciale de la Buftea. Asta arată clar că s-a ajuns imediat, nu aşa cum a fost prezentat în presă. Şeful turei de serviciu de la Buftea raportează incendiul, începe evacuarea populaţiei din zona pe o rază de 200 de metri.

19:10 – ajung echipajele de la ISU Dâmboviţa. După recunoaşterea locului de pe partea cealaltă (vorbim de două zone de intervenţie pentru că incendiul a blocat accesul), se constată că incendiul se manifestă la staţia GPL şi îşi dă seama de pericol. Erau două cisterne parcate pe DN1A care nu se puteau observa din partea cealaltă de către pompierii de la Buftea.” a completat Raed Arafat.

Hidranții nu aveau presiune

Șeful DSU spune că ancheta a arătat faptul că unii hidranți nu aveau presiune, astfel că alimentarea a fost făcută cu dificultate.

”La fața locului hidrantul, cel puțin unul dintre hidranți era fără presiune. Alimentarea se făcea prin navetă, mașinile mergeau și alimentau. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent

Primele măsuri luate: evacuarea populaţiei din zonă, casele din jur trebuiau evacuate imediat, circulaţia a fost închisă. Căutarea şi salvarea victimelor, răcirea cisternelor din exterior, stingerea incendiilor din clădirile de lângă.

Echipajele medicale au identificat un număr de 8 victime, ca urmare a primei explozii. S-a oferit de urgenţă asistență medicală, una dintre persoane a intrat în şoc cardio respirator, a fost declarată decedată la spital.

Fiecare dintre cele două componente au cerut imediat sprijin, ajutor, au fost trimise suplimentar ambulanţe şi maşini de incendii, inclusiv roboţi. Trei persoane au fost intubate la faţa locului şi apoi duse la spitale.”

A fost emisă avertizarea RO-ALERT

În continuare, șeful DSU a vorbit despre momentul în care s-a emis avertizarea și a fost activat planul roșu de intervenții, dar și despre cum a fost efectuată intervenția specialiștilor și a roboților.

”19:25. Ajunge ofiţerul ISU de serviciu care validează măsurile luate până atunci.

19:32. A fost emis mesajul RO ALERT de la ISU Dâmboviţa care a explicat populaţiei ce avea de făcut

19:39. A fost activat planul roşu în Bucureşti. Populaţia, evacuată pe un perimetru de 50.000 de metri pătraţi.

Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci răcirea cisternelor de lângă. Asta pentru că se putea întâmpla o nenorocire mai mare, a fost o abordare defensivă, nu una ofensiva.

Odată ajuns la faţa locului, am validat măsurile luate anterior şi să adaug altele necesare.

Cine a dat comenzile? Conducerea intervenţiei este cea a pompierilor care au expertiză în domeniu. Eu când am ajuns acolo dispozitivul era stabil, victimele erau stabile, eu am ajuns la o oră după. Eu sunt medic, nu am dat indicaţii pentru stingerea incendiului, vreau să înţeleagă toată lumea asta. Totul se face în comun, la faţa locului. Intervenţia a fost organizată pe două zone principale.

Trei roboţi au intrat în lucru înaintea celei de-a doua explozii, pompierii erau deja evacuaţi. Civilii şi presa au intrat în zona roşie, nu au putut fi controlaţi, am cerut jandarmilor să fie prompţi în acest sens. S-a reuşit până la urma acest lucru, altfel am fi avut zeci de civili morţi la a doua explozie.

Dacă nu interveneau roboţii rapid, am fi avut mulţi pompieri acolo… Puteam avea astfel morţi printre colegii pompieri.”, a mai spus Raed Arafat.

Momentul celei de-a doua explozii

La ora 20:57, s-a produs a doua explozie, iar focul s-a extins rapid și la alte case din zonă. Fiindcă au existat multe victime printre personalul sosit la fața locului pentru a interveni, a fost suplimentat efectivul.

20:57. Are loc a doua explozie şi apar noi focare la case din vecinătate. Se retrage personalul, se suplimentează mijloacele de căutare ale victimelor, se face transportul lor la ambulanţe, reintrarea în dispozitiv pentru stingerea incendiului.

La ora 21.00 la MAI s-a constituit celulă de criză, ulterior a ajuns la fața locului ministrul Predoiu. Începând cu data de 27 august, ora 05.00, resursele au fost retrase gradual. Intervenția considerată încheiată la 17.30.

Au fost duse la spital 50 de peroane – 8 civili, din prima explozie. De la ISU – 38, 2 jandarmi, 2 polițiști. O persoană declarată decedată atunci, la spital. Ulterior, s-au mai prezentat și alte persoane, cu leziuni minore, știm de 8, deci 58 de răniți, din care 50 aduși cu ambulanțele.

Mai sunt internați acum 12 pompieri în România și 8 în străinătate. Sunt în stare stabilă, există un singur pompier cu arsuri foarte mari și pronostic rezervat, internat la Milano. S-a activat mecanismul de protecție civilă europeană, mi s-au oferit 52 de locuri din partea a 9 state.”, a spus acesta în continuare.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL a fost amendată în mai multe rânduri de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze.

Era închisă doar în acte, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul nu continuă să funcționeze.

Citește și: Obiectul misterios găsit de jandarmi la locul exploziei de la Crevedia. Fiul soţilor ucişi, revoltat: „Vreau dreptate!”