Raed Arafat, despre bilanțul alarmant din România. 255 de localități au rata de incidență peste 3 la mia de locuitori: „De aici vine presiunea”
Faptul că situația în spitale este una disperată nu mai este o noutate. Ceea ce nu știam este, însă, numărul îngrijorător al localităților care depășesc rata de incidență critică, de peste 3 cazuri la mia de locuitori. În cursul serii de ieri, Raed Arafat a prezentat oficial bilanțul COVID-19 din România, iar din păcate, cifrele ridicate trag un mare semnal de alarmă.
Raed Arafat, despre pericolul care îi pândește pe români
Șeful DSU a vorbit, ieri, în cadrul unei emisiuni la Digi24, despre numărul ridicat de îmbolnăviri din ultima perioadă. Veștile sunt din ce în ce mai rele, asta după ce secțiile de Terapie Intensivă nu mai fac față să primească pacienții.
Rata de incidență de peste 3 la mia de locuitori indică faptul că în multe orașe din România numărul cazurilor de COVID-19 se va menține cel puțin la fel de mare ca și până acum.
Raed Arafat a avertizat că un număr ridicat de cazuri va pune o presiune și mai mare pe sistemul sanitar, acest lucru reflectându-se în lipsa locurilor de la ATI.
Secretarul de stat în MAI a anunțat că, în prezent, 22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori.
“În acest moment avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență.
În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie”, a afirmat Raed Arafat, la Digi24.
Printre orașele cu incidență mare, șeful DSU a menționat câteva: București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.
Raed Arafat, apel la responsabilitatea cetățenilor
În urma bilanțului îngrijorător, șeful DSU anunță că aceste rezultate pun o presiune imensă pe sistemul sanitar românesc, iar cea mai bună soluție este stoparea acestui trend ascendent. În urma restricțiilor impuse în toate aceste localități cu rata de incidență peste 3, Raed Arafat speră să scadă numărul infectărilor.
„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a concluzionat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Digi24.