Raed Arafat, declarații șocante. Câți oameni mor din 100 de pacienți infectați cu COVID-19

de: Rosu Ioana
17 06. 2020

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit marți seară despre situația reală a cazurilor de COVID-19 din România. Acesta a declarat că este prea devreme pentru a renunța la starea de alertă și implicit, la măsurile de prevenție pe care aceasta le implică.

Adevărul din spatele cifrelor de îmbolnărviri

Secretarul de stat în MAI a explicat că în România există încă foarte multe cazuri e COVID-19, iar procentul testelor pozitive din ultimele zile este înfricoșător. Chiar dacă cifrele nu reflectă un număr mare de cazuri, specialiștii și epidemiologii se raportează la procente, astfel încât cifrele sunt doar un punct de reper, dar nu adevărul. Ceea ce contează este, de fapt, cât la sută din totalitatea testelor efectuate ies pozitive, iar răspunsul îi îngrijorează pe specialiști.

Sursă poză: Mediafax, Claudio Rampinini / Profimedia

Raed Arafat a explicat marți seară la „Sinteza Zilei” câți români mor din 100 de pacienți infectați. Din păcate, declarațiile medicului nu sunt de neglijat, ci dimpotrivă, de luat măsuri în vederea unor măsuri de prevenție mai riguroase ca până acum.

Aici vorbim de procente, nu urmărim numai numărul absolut, ci procentul din totalul testelor. Am atins inclusiv ca 5% din totalul testelor efectuate să fie pozitive. După aceea am stat o perioadă la 2%. Astăzi suntem aproape la 3% din totalul testelor efectuate.

Deci, nu putem să spunem că este numai cifra absolută – este și procentul acestor cazuri din totalul testelor, este numărul cazurilor active versus numărul cazurilor care se vindecă. Și sunt mai multe aspecte – ne uităm la numărul cazurilor din terapie intensivă, pentru că la fiecare 100 de persoane care se îmbolnăvesc, vrând-nevrând cam 6 mor”, a dezvăluit Raed Arafat.

Creșteri majore în secțiile de Terapie Intensivă

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de pacienți de la Terapie Intensivă, ca urmare a celor două etape de relaxare.

Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spitale”, a afirmat Arafat, potrivit agerpres.ro.