Raed Arafat, decizie de ultimă oră cu privire la vaccinarea anti-Covid-19: „E posibil să ajungem la alte doze de rapel”

Raed Arafat, decizie de ultimă oră cu privire la vaccinarea anti-Covid-19: „E posibil să ajungem la alte doze de rapel”
Raed Arafat, semnal de alarmă pentru cetățeni Sursă foto: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la rapiditatea cu care noile tulpini de Covid-19 se răspândesc pe teritoriul țării noastre. Șeful DSU a oferit ultimele informații despre posibilitatea unui lockdown, dar în egală măsură a indicat cea mai bună soluție pentru cetățeni împotriva noului coronavirus.

„Nu avem planificat un lockdown total”

Raed Arafat a dat asigurări cu privire la faptul că în acest moment, autoritățile din România nu au în plan intrarea României în carantină. Cu toate acestea, șeful DSU a explicat că aceste măsuri se pot introduce la nivel local, acolo unde rata de incidență și posibilitatea de transmitere accelerată impun măsuri restrictive urgente.

Acest lucru s-a întâmplat deja în București, Capitala intrând în scenariuș roșu, dar și în Timișoara, care este deja in carantină, cu o rată de incidență de aproape 7.5.

„În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție.

Au intrat în vigoare măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern. La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe, așa-numitele dormitoarele ale Timișoarei, pentru că acolo sunt rezidenți cei care lucrează în municipiu”, a transmis secretarul de stat în MAI.

Potrivit medicului, singurele soluții pentru a evita transmiterea comunitară a tulpinei britanice, africane și braziliene sunt distanțarea, purtarea măștii și respectarea măsurilor de igienă.

„Era de așteptat (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara”, a afirmat Raed Arafat.

Cum vor influența mutațiile nou apărute vaccinul

Raed Arafat afirmă că indiferent de măsurile luate împotriva răspândirii virusului, în România au apărut noi mutații care sunt mai contagioase și mai periculoase. Pentru a evita ca noul val al pandemiei să ajungă în punctual în care să blocheze sistemul sanitar, șeful DSU susține că vaccinarea este cel mai bun antidot.

Medicul a explicat, de asemenea, că medicii vor fi nevoiți să modifice dozele de rapel folosite acum, în vederea unei imunizări eficiente împotriva noilor tulpini.

„Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România (…) Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze.

Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mae de persoane vaccinate.

Problema este că aceste variante se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut). Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșrerea presiunii pe sistemul sanitar”, a explicat Raed Arafat, potrivit Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI