Raed Arafat, avertisment uriaș cu privire la noua tulpină de Covid-19 apărută în Marea Britanie: „Am suspendat zborurile”

Raed Arafat, avertisment uriaș cu privire la noua tulpină de Covid-19 apărută în Marea Britanie: „Am suspendat zborurile”
Raed Arafat, informații de ultimă oră despre noua tulpină COVID-19 Sursă foto: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

Noua tulpină de COVID-19, apărută în Marea Britanie, a pus pe jar autoritățile și oamenii de știință. Potrivit primelor informații transmise de Guvernul britanic, în aceste momente se fac cercetări pentru a descoperi ce efecte poate produce această mutație și cât de mult poate afecta rata mortalității. Raed Arafat, șeful DSU, trage un semnal de alarmă cu privire la noile măsuri de restricție introduse pentru românii din Marea Britanie.

De când se vor suspenda zborurile între România și Marea Britanie

O nouă tulpină “scăpată de sub control”, așa cum a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, face ravagii în Marea Britanie. Deși nu se cunosc efectele clare ale acestei noi tulpini SARS-COV-2, oamenii de știință avertizează asupra posibelelor riscuri, făcând eforturi uriașe pentru a descoperi dacă provoacă o rată de mortalitate crescută.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a transmis duminică seară, la Antena3, ultimele măsuri luate de autoritățile române cu privire la prevenția transmiterii acestei noi tulpini.

Prin urmare, zborurile între Marea Britanie și Anglia vor fi suspendate începând de astăzi, 21.12.2020, începând cu ora 19:00. Pentru cei care au intrat în țară luni, începând cu miezul nopții, aceștia vor intra în carantină pentru 14 zile.

„Zborurile între Marea Britanie şi România se suspendă începând de luni, ora 19.00, iar persoanele care intră în România venind din Marea Britanie începând de la miezul nopţii de duminică intră în carantină de 14 zile.

Sunt măsuri preventive, luate după discuţii cu prim-ministrul interimar. Măsurile sunt menite să prevină răspândirea în ţară a noii tulpini de COVID-19, având în vedere contagiozitatea cu aproape 70% mai mare decât ce a fost până acum”, a declarat Raed Arafat.

Ce efect are vaccinul anti-COVID-19 asupra noii tulpini

Raed Arafat a mai declarat faptul că nu există dovezi clare că noua tulpină ar produce efecte mai grave decât cea inițială. Cu toate acestea, vaccinul nou apărut împotriva COVID-19 nu este sigur în privința efectelor față de noua tulpină.

În condițiile în care noua tulpină s-ar transmite la un număr mare de oameni, sistemul medical ar fi pus la pământ, în special că pentru noua tulpină nu există nici măcar speranța unui antidote.

“Nu sunt probe că boala provocată de această tulpină ar fi mai gravă sau că simptomele ar fi mai grave (…) Încă nu sunt date care să ateste dacă vaccinurile sunt eficiente şi asupra acestei noi tulpini dar asta nu înseamnă că (oamenii) nu trebuie să se vaccineze, pentru că tulpina predominantă este cea pentru care s-a făcut vaccinul. Este posibil ca vaccinul să aibă efect şi asupra noii tulpini, dar aici trebuie să vină cu informaţii oamenii de ştiinţă (…)

Nu există un protocol nou în ceea ce-i priveşte pe cei infectaţi cu noua tulpină, ci doar riscul ca, din cauza contagiozităţii mult mai mari, să apară mai mulţi infectaţi iar impactul asupra sistemului de sănătate să fie foarte serios. Tulpina cea nouă este detectată de testele de pe piaţă, nu avem date în sens contrar (…)”, a tranmis Raed Arafat la Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI