Raed Arafat, apel disperat către cetățeni. COVID-19 face prăpăd în toată țara: „Noi nu putem opri virusul! Spitalele nu vor mai face față”

Raed Arafat, apel disperat către cetățeni. COVID-19 face prăpăd în toată țara: "Noi nu putem opri virusul! Spitalele nu vor mai face față"

Șeful DSU, Raed Arafat, trage un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de COVID-19. Acesta le recomandă în mod repetat oamenilor să se protejeze pe ei și pe ceilalți, deoarece, virusul este prezent peste tot și nu iartă.

Nicio măsură de protecție sau restricție nu ne garantează sănătatea

Potrivit șefului DSU, tot ce putem face ca să ne protejăm stă în puterea noastră. Ce nu depinde de noi, însă, este contactarea virusului, deși avem la îndemână suficiente arme împotriva lui. Din păcate, pandemia de coronavirus este o loterie și scapă cine este conștiincios și norocos. Raed Arafat face apel, din nou, la responsabilitatea oamenilor, venind cu cel mai puternic argument: „virusul nu știe legi și își face treaba”.

Secretarul de stat în MAI a explicat că virusul acționează continuu și doar de noi depinde dacă alegem să încercăm să ne protejăm sau îi devenim aliat împotriva noastră. Din păcate, potrivit medicului Arafat, nici cele mai stricte măsuri de protecție nu ne pot garanta că nu ne vom îmbolnăvi, dar creștem șansele să fim mai protejați și să luptă împotriva lui.

”Noi nu putem opri virusul. Virusul nu știe legi, nu știe nimic. Virusul e prezent, ne protejăm – e bine, nu ne protejăm – își face treaba mai departe și infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar și unii care le respectă se infectează.

Adică nu există o prevenire! Nu putem spune că dacă am purtat mască și m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecție, dar reduc riscul la maxim și șansa devine mult mai mică să mă infectez”, a spus acesta în cursul zilei de astăzi.

În cât timp se vor umple spitalele

Raed Arafat a fost întrebat în cât timp estimează că nu vor mai exista paturi libere în spitale. Acesta a preconizat că în scurt timp, spitalele dedicate COVID-19 se vor umple, iar celelalte spitale vor fi obligate să intervină pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus.

„Deci spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă și este normal ca spitalele următoare să intre în faza următoare și să preia din cazuri. Nu vorbim aici de cazurile ușor simptomatice, de asimtomatice, pentru că acestea rămân la domiciliu potrivit noilor discuții de la Ministerul Sănătății, ci vorbim de cazurile care au nevoie de oxigen, de tratament.

Pentru acestea este normal să avem în perioada următoare un număr de paturi suplimentare și în celelalte spitale. Trebuie să fie create circuite. Spitalele au epidemiologi proprii și trebuie să discute pentru a crea aceste circuite.

De exemplu, un pacient ajunge la operație după un accident rutier și este operat. I se face și test COVID, el este traumatizat după accident rutier și se trezește că e pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo, nu pot să îl trimit la spitalul de infecțioase.

Eu trebuie să găsesc un loc unde trebuie să fie tratat corect, dar să fie izolat de ceilalți pacienți”, a adăugat Arafat, potrivit Antena3.

Virusul va fi prezent și peste iarnă

Șeful DSU dă asigurări că virusul ne va umbru și sezonul rece, iar valul doi de COVID-19 va fi atât de greu pe cât nu-l facem. Raed Arafat consideră că dacă nu ne protejăm, iar cazurile cresc și mai mult, este posibil să ducem o luptă extrem de grea.

„Cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reușim să stopăm creșterea, să începem o descreștere, care durează, e clar că putem ține situația sub control.

Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, restricții, dacă continuăm în această logică, s-ar putea ca lupta să fie mai grea și mai lungă”, a concluzionat secretarul de stat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI