Raed Arafat, avertismentul momentului. Ce dezavantaje are, din păcate, vaccinul anti-Covid-19

Raed Arafat, semnal de alarmă pentru cetățeni Sursă foto: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

Raed Arafat transmite mai multe avertizări către cetățeni, în contextul în care Bucureștiul a intrat de astăzi în scenariul roșu. Șeful DSU a confirmat explozia cazurilor de Covid-19, cât și impactul negativ pe care noile tulpini îl au asupra vaccinului.

Noile tulpini i-au speriat pe cetățeni

Raed Arafat atrage atenția asupra impactului pe care noile tulpini apărute au scăzut dorința oamenilor de a se vaccina. Acesta atrage atenția asupra faptului că vaccinul nu oferă imunitate imediat după administrare, efectele începând să apară la câteva zile după rapel.

Șeful DSU a transmis cu părere de rău că vaccinul nu mai este același ca și anul trecut, iar descoperirile și tratamentele apărute pentru distrugerea acestuia nu mai sunt valabile și pentru noile mutații.

”Din păcate, nici virusul nu este cel care a fost acum un an. S-a schimbat, au apărut tulpini noi, s-a schimbat impactul. Avem o tulpină nouă care se răspândește mai repede.

Vaccinul nu are efect instantaneu. Acesta este un motiv pentru care măsurile trebuie luate mai rapid”, a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat le recomandă tuturor românilor să se vaccineze, astfel încât, un număr mare de persoane ar putea fi imunizat în următoarele trei săptămâni.

”Asta înseamnă că, dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să îl avem peste două-trei săptămâni”, a mai spus Arafat, citat de Mediafax.

România va intra în lockdown?

Cu privire la ceea ce îi sperie cel mai mult pe cetățeni, Raed Arafat a dat asigurări că nu va exista un lockdown în aceste condiții. Medicul a anunțat, însă, că noile restricții au fost introduse ca urmare a respectării regulilor prevăzute în documentele aprobate de Comitetul Național.

Acesta a explicat că vor rămâne deschise terasele fără acoperiș și pereți, astfel că proprietarii de restaurant trebuie să fie atenți în respectarea acestor condiții. În zonele unde există rata de incidență foarte mare, nu va mai exista niciun fel de astfel de spațiu.

”Noi aplicăm regulile prevăzute, inclusiv în documentele aprobate de Comitetul Național sau prin hotărârea Guvernului. De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte, adică: restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri.

Astea toate se închid. În acelaşi timp, terasele care rămân deschise şi atenţionăm aici, că terasele înseamnă că nu ai acoperiș și doi pereţi.

Deci în secunda în care ai un acoperiş şi doi pereţi asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înţeles de către toţi cei care operează la restaurante sau terase. Bineînţeles, acolo unde este necesar se iau şi măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus şi de limitare a circulaţiei şi a contactului (…)”, a transmis Raed Arafat, la Antena3.

Șeful DSU a reamintit că România se află într-un echibiliru privind regulile de restricție, amintind exemplul altor țări, în care cetățenii trebuie să intre la ora 18:00 în casă, iar restaurantele și terasele nu sunt deschise.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI