Raed Arafat, anunțul momentului. Ce categorii noi de persoane se pot vaccina anti-Covid-19

Raed Arafat, anunțul momentului. Ce categorii noi de persoane se pot vaccina anti-Covid-19
Raed Arafat, veste buna pentru români Sursă foto: Inquam Photo/Octav Ganea

Vești extrem de bune au fost transmise în cursul acestei de dimineți de către șeful DSU. În urma demarării celei de-a doua etape de imunizare, Raed Arafat a anunțat că există posibilitatea imunizării mai multor categorii de persoane, însă cu o condiție.

Vaccinarea ar putea fi posibilă pentru oricine dorește

Cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid are drept țintă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cât și persoanele care fac parte din categoriile de risc, adică persoanele cu boli cronice.

Cu toate acestea, autoritățile au în vedere faptul că ar putea exista cetățeni din această categorie care să se răzgândească, astfel că vor rămâne doze de vaccin neutilizate.

În acest caz, Raed Arafat a transmis în această dimineață, la DigiFM, că în acest caz, autoritățile competente au datoria de a identifica persoane care doresc să se vaccineze și să folosească dozele rămase în acest sens. Secretarul de stat în MAI a afirmat că aceste persoane pot fi diferite față de cele care se află în categoriile cărora le este alocat vaccinul.

Orice persoană s-ar putea vaccina în etapa a doua

Explicația este simplă, Raed Arafat menționând că autoritățile nu doresc să rămână cu doze nefolosite, ceea ce înseamnă că, după vaccinarea tuturor persoanelor doritoare din categoriile de risc, restul populației are liber la vaccin.

„Intenția de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești.

Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat Arafat, potrivit sursei citate.

O situație similară s-a întâmplat și în cazul medicului de la Spitalul din Găiești. Pentru că nu mai existau persoane doritoare din categoriile prioritare, acesta a făcut un apel către localnici, chemându-i la vaccinare. Din păcate, gestul lui a fost criticat de autorități, fiind nevoit să trimită oamenii acasă.

România va primi seringi noi pentru vaccinarea anti-Covid-19

Raed Arafat a explicat că România va primi seringi noi pentru vaccinarea anti-covid-19, întrucât cele existente favorizează risipa de ser. Cu noile seringi, cadrele medicale vor putea să crească numărul dozelor obținute dintr-un flacon, obținând șase în loc de cinci.

„Nu e chestie de modificare de prospect, este chestie de modificare a seringilor. Seringile au un așa zis spațiu mort, adică se pierde o parte din doză și atunci dacă se folosește alt timp de seringi, cu un spațiu mort mult mai mic , se pot folosi 6 doze în loc de 5 doze.

A șasea doză se pierdea în spațiul mort al seringii, adică rămânea o parte din lichid în seringă. Dacă vom aplica noile seringi, și România va avea noile seringi, atunci se va putea folosi și a șasea doză, care altfel era pierdută”, a mai spus Arafat, la DigiFM.

Urmăriți Playtech.ro și pe