Raed Arafat, anunțul care spulberă orice speranță: „Vaccinul nu va razolva instantaneu situația”. La ce trebuie să se aștepte românii

Raed Arafat, anunțul care spulberă orice speranță: „Vaccinul nu va razolva instantaneu situația”. La ce trebuie să se aștepte românii
Raed Arafat, anunțul care spulberă orice speranță: "Vaccinul nu va razolva instantaneu situația". La ce trebuie să se aștepte românii Sursă poză: Inquam Photos/George Călin

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a vorbit duminica seara despre situația critică din România, în contextul în care ne aflăm în cea de-a treisprezecea zi în care numărul de îmbolnăviri noi a depășit cifra 1000, în ultimele 24 de ore înregistrându-se 1.075 de pacienți testați pozitiv. Medicul avertizează în ce condiții un vaccin anti-COVID-19 va reuși să îmbunătățească lucrurile.

„Până nu vedem vaccinul, noi suntem obligați să ne pregătim”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că un vaccin nu va rezolva această criză instant, fiind nevoie de milioane de doze pentru a stopa răspândirea virusului și vindecarea oamenilor. Acesta dezvăluie că până în acel moment când va fi posibilă folosirea vaccinului în cantități utile, autoritățile sunt obligate să se pregătească cu armele pe care le au în dotare, respectiv, restricții, sancțiuni, recomandări și îmbunătățirea sistemului medical.

Cum au zis și cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva instantaneu situația pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să oprești răspândirea”, a zis Raed Arafat, duminică, la emisiunea ”Punctul de întâlnire cu Radu Tudor”, difuzată pe Antena3.

Recomandare importantă pentru categoriile cu risc crescut

Raed Arafat le-a recomandat persoanelor din categoriile de risc să se vaccineze împotriva virusului gripal, deoarece o asociere între coronavirus și gripă ar putea fi fatală.

Medicul Arafat rămâne optimist și speră că în urma măsurilor luate de autorități împreună cu repsonsabilitatea oamenilor, rezultatele să fie unele bune, sau cel puțin, ca numărul de cazuri să nu crească și mai tare.

Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici.

Eu am speranța că vom putea să controlăm măcar să rămână un platou și să înceapă să scadă prin măsurile care să iau, dar speranța asta nu poate să depinde numai de noi și populația cred că în ultima perioadă a sesizat seriozitatea situației și datorită acestui lucru eu am speranța și mai mare ca un număr mai ridicat de populație să fie mai atentă și să respecte regulile și cu asta poate că reușim să controlăm situația și să începem să vedem o scădere”, a mai precizat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI