Raed Arafat, anunț despre cea de-a treia doză de vaccin în România. Cine ar putea beneficia

Raed Arafat, anunț despre cea de-a treia doză de vaccin în România. Cine ar putea beneficia
Raed Arafat, despre doza a treia de vaccin

Raed Arafat a vorbit despre situația Covid-19 din țara noastră, cât și despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin. Potrivit șefului DSU, decizia îi aparține Agenției Europene pentru Medicamente. Astfel, în cazul în care va fi aprobată, doza a treia va fi administrată și în România.

“E posibil să se întâmple și în țara noastră”

Raed Arafat a explicat în ce situație va fi administrate cea de-a treia doză în România. Momentan nu se cunosc cu exactitate aceste informații, însă vor fi analizate dacă Agenția Europeană pentru Medicamente va aproba și doza a treia. Principalele persoane care vor beneficia de imunitate suplimentară ar putea fi persoanele vulnerabile și cele cu cormobidități.

„Am înteles că se aşteaptă decizia Agenției Europene pentru Medicamente. E o decizie la nivelul Comitetului de Vaccinare. E posibil să se întâmple şi în ţara noastră. Aici trebuie balansată treaba, să vedem cine are nevoie de a treia doză. Cei cu cu comorbidităţi şi alte probleme, să aibă întâietate.

Pe de altă parte, unii nu susţin a treia doză pentru ca ţările sărace să poată avea parte de doze de vaccin. Situaţie e clară. Răspândirea cu varianta Delta e mult mai mare. Masca şi vaccinul sunt protecţia reală. Incidenţa e sub 1 la mie. Suntem la 0,06 incidenţă, media naţională”, a declarat Raed Arafat.

Mijloacele de transport, pericol ridicat pentru sănătate

Șeful DSU atrage atenția pericolului reprezentat de infecția cu Covid-19, care nu mai este luat în serios de către cetățeni. Raed Arafat a reamintit că tulpina Delta este mult mai contagioasă și mai agresivă, iar cetățenii nu sunt suficient de prudenți cu privire la măsurile de prevenție. Mai mult, șeful DSU avertizează cetățenii care circulă cu transportul în comun să poarte masca de protecție corespunzător.

„Noi am tot atenţionat la transmiterea COVID, lumea e în situaţia în care nu mai crede în acest virus. Avem varianta Delta, care se transmite mult mai repede. Sunt studii care spun că severitatea şi ajungerea la spital e mai mare decât în variantele celelalte. Vaccinarea e cea mai bună soluţie.

Mă îngrijorează că în anumite transporturi în comun nu se mai poartă mască. Riscul e foarte mare aici şi în birouri trebuie respectate regulile. Eu zic că va trebui să fim foarte atenţi pentru noua perioadă. De noi depinde cum vom trece prin acest val, care e iminent.

Avem veşti bune. Se dezvoltă şi un antiviral pentru acest virus, dar durează. Nu trebuie să lăsăm garda jos! Toate studiile arată că dacă eşti vaccinat pot să fii total asimptomatic şi să transmiţi boala mai departe. Încă avem oameni care cred în inepţiile de pe Facebook şi nu cred în ce se spune în toată Europa.

Sperăm să fie ultimul val. Mai ales dacă apare terapie şi ne vaccinăm cei nevaccinaţi. Cine se vaccinează mai repede, se protejează mai repede”, a concluzionat Raed Arafat.