Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre vaccinarea obligatorie. Mesajul ferm pentru români
În urmă cu două săptămâni gigantul farma, Pfizer, anunța dezvoltarea cu succes al unui posibil vaccin împotriva noului virus. Ulterior autoritățile române anunțau deja un acord cu UE pentru un număr de doze de vaccin pentru pacienții români. Când va sosi și în ce condiții, nu se știe exact. Dar se discută deja în spațiul public de vaccinări în masă și se speculează ideea obligativității. Secretarul de Stat Raed Arafat a fost printre cei care au vorbit despre aceste speculații.
Secretarul de Stat Raed Arafat: ”În România, nu va fi vaccinare obligatorie”
Vestea rezultatelor vaccinului realizat de Pfizer a stârnit pasiuni în rândul specialiștilor și în rândul guveranților. Președintele Iohannis declara recent că deja se discută la nivel de celulă de criză de strategii de vaccinare.
Cam prea repede spun unele voci, se discută de aceste campanii, având în vedere că nu se știe clar dacă Pfizer va fi furnizorul vaccinului sau o altă companie. În orice caz, speculația mare s-a făcut pe obligativitatea sau nu a vaccinării populației. Aici, recent, Secretarul de Stat Raed Arafat a intervenit făcând lumină pe acest subiect.
”În România, nu va fi vaccinare obligatorie, ci pe grupurile vulnerabile, pe rând. Poate vom începe cu personalul medical și cu cei care sunt în prima linie, dar nu există un plan pentru vaccinare obligatorie”, a declarat Raed Arafat la conferința „COVID-19, între mituri și adevăr. O analiză a realității.”
Invitat fiind la o conferința despre COVID-19 organizată de Camera de Comerț Româno-Elvețiană, Secretarul de Stat Raed Arafat a atins și subiectul furnizorului viitorului vaccin, marea majoritate vorbind de Pfizer, dar nimic nu este cert pe această temă.
”Ce vaccinuri a contractat Uniunea Europeană, România va fi în aceeași schemă. Lucrăm împreună cu UE la această chestiune și, bineînțeles, când vaccinurile vor fi distribuite, vor fi distribuite tuturor membrilor grupului de achiziții”, a mai spus Raed Arafat.
Testele PCR, subiect sensibil și controversat
Ca și în celelalte state afectate de criza epidemiologică, România a adoptat rapid testele PCR. Polemicile din spațiul public au dezbătut veridicitatea acestor teste și dacă rezultatele lor sunt reale sau nu.
Contextul este unul controversat, având în vedere că au fost date ce au relevat faptul că unele teste PCR nu dădeau rezultate reale, ci fals-pozitive. În acest caz Secretarul de Sta Raed Arafat a făcut anumite clarificări:
”La acest moment introducem testele rapide bazate pe antigen. Acestea sunt mult mai ieftine, însă au nevoie de o legiferare mai bună. Pentru că așteptăm acum mai multe informații despre ele, dacă vom putea să ne uităm la acele rezultate, fără să trebuiască să repetăm testele PCR.”