Rabla pentru electrocasnice: statul îți dă bani să-ți cumperi și mai multe produse

de: Daniel Ștefan
21 01. 2019

Programul Rabla pentru electrocasnice se modifică în 2019, astfel încât a fost adăugată încă o categorie de produse pe care le poți cumpăra parțial cu bani de la stat.

Informația vine chiar de la ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, care te asigură că Rabla pentru electrocasnice va fi bugetată și anul acesta, dar o să ai încă un avantaj: vei putea să mai schimbi ceva prin casă dacă este vechi sau defect.

„Şi pentru anul aceste ne gândim să bugetăm acest proiect (Rabla pentru electrocasnice – n.r.). O să lucrăm. Deja am început să lucrăm la foc automat, colegii mei s-au văzut cu producătorii şi le aplicăm astfel încât să modificăm finanţarea programului înr-un mod avantajos populaţiei”, a declarat ministrul Mediului la Antena 3.

Prin urmare, pe lângă frigidere, mașini de spălat rufe și aparate de aer condiționat, vei putea să cumperi și un televizor pe baza voucherului, a cărui valoare încă n-a fost stabilită.

Anul trecut, Rabla pentru electrocasnice ți-a dat posibilitatea să iei un frigider, combină sau ladă frigorifică nouă, la schimbul celui sau celei vechi. La fel ai putut să procedezi și în cazul în care doreai să-ți schimbi aparatul de aer condiționat sau mașina de spălat rufe.

Condiția a fost ca aparatul electrocasnic achiziționat să fie din clasele de consum A++ și/sau A+++.

În 2018, cele mai multe vouchere au fost acordate pentru maşini de spălat rufe. Dintr-un total de 24.657 de vouchere, 12.577 au fost pentru maşini de spălat rufe, 9.678 pentru frigidere şi 2.402 pentru aparate de aer condiţionat. De asemenea, din totalul de peste 24.000 de vouchere, 19.480 au fost acordate în mediul urban, iar restul în rural.

„Ne gândim să modificăm ghidul de finanţare şi să adăugăm. În ceea ce priveşte motocicletele, au fost discuţii pentru biciclete electrice, dar mi-aţi dat o idee. Pe lângă maşini de spălat, aer condiţionat şi frigidere să introducem şi televizoare”, a declarat ministrul Mediului.