Putregai cenușiu la roșii? Tratamentul care te scapă de această problemă a tomatelor

de: Ana Chivu
28 04. 2022

Cum poți avea o mai mare grijă la roșiile tale? Există un tratament care te scapă de problema putregaiului cenușiu. Cei care au grădină în curte și au sădite legume și fructe trebuie să știe această opțiune. Cum poți să combați Botrytis Cinerea de pe tomate? Nu este nevoie să cheltui mulți bani pe mai multe produse de specialitate din supermarket-uri sau magazine speciale. Soluția este foarte simplă și la îndemână.

Truc pentru grădină: cum să scapi de putregaiul la roșii?

Mulți oameni care au sădite în grădină roșii au probleme cu putregaiul cenușiu. Acesta mai este cunoscut și ca Botrytis Cinerea. Înainte de toate trebuie să știi în ce condiții se instalează acesta.

Principala cauză la dezvoltarea sa este umiditatea ridicată în peste 90% din cazuri. De asemenea, putregaiul la tomate are ca și cauze temperaturile scăzute, luminozitatea scăzută, lipsa aerisirii, udarea excesivă sau fertilizarea care nu este făcută corespunzător.

Trebuie să mai știi că ciuperca poate să le afecteze pe plante în mai multe etape. Aici este vorba chiar și despre răsaduri, dar totuși atacă fructele cel mai mult. Ele se vor desprind cu ușurință după ce vor fi afectate și vor cădea pe suprafața solului.

Ce poți face?

Cultura ta poate să fie rapid un eșec. Cel mai rapid apare în solariile care sunt foarte bine izolate și care păstrează un nivel de umiditate ridicat. Tipurile de îngrășământ și cantitatea pe care o administrezi plantelor poate duce la o infectare cu această ciupercă.

Primul pas este să culegi și să distrugi plantele care au putregai. Primul tratament pentru a combate bacterie poate fi făcut cu Teldor 500 SC, un fungicid cu acțiune de contact.

O altă variantă poate fi Ortiva Top, fungicid cunoscut pentru cei care cultivă legume. El împiedică pătrunderea în frunzele de tomate.  O altă recomandare este și Switch 62.5 WG, produs care inhibă germinarea sporilor și întrerupe dezvoltarea ciupercii.

Când trebuie să le culegi?

,,Roșiile cu savoare se culeg exact înainte de a da semne că se vor înmuia. Nu este recomadat ca ele să se păstreze la frigider, ci le este mai bine la temperatura camerei.

Pentru a avea roșii până toamna târziu, se recoltează ultimele fructe mature când dau primele semne de transformare a culorii din verde în portocaliu.

Tomatele se învelesc în hârtie și se păstrează la temperaturi de 12-15 grade Celsius și se vor putea consuma la săptămâni bune după ce plantele din grădină nu mai au rod.

Ramurile cu frunze viguroase dar lipsite de flori pot fi îndepărtate, contribuind astfel la obținerea unor legume mai mari.

Se va folosi un foarfece special sau un briceag dezinfectat cu alcool pentru a preveni răspândirea agenților patogeni. Totdată, aceste tăieri se fac dimineața, pentru a facilita cicatrizarea plantelor”, arată agrointel.ro.