Puțini români știu acest detaliu important. Câtă apă e bine să pui la varză murată

de: Manolică Anca
12 10. 2023

Varza murată este, fără doar și poate, nelipsită din cămara gospodinelor din România, fiind una dintre cele mai apreciate murături. Cu toate acestea, mulți români fac adesea o greșeală majoră atunci când o pun la butoi, pentru sezonul rece. Hai să vedem, așadar, câtă apă ar trebui pusă.

Cum să faci cea mai bună varză murată

Toamna este perioada în care gospodinele sunt niște funicuțe iscusite și pregătesc fel și fel de bunătăți pe care le pun în cămară pentru iarnă. Printre murăturile preferate ale românilor se numără și varza, iar sfârșitul lunii octombrie este momentul oportun dacă vrei să o ai gata pentru sarmalele de Crăciun.

Ce poate fi mai bun decât un platou plin de sărmăluțe delicioase învelite în frunze de varză murată pe mesele festive alături de cei dragi? Dar până acolo, este important să știi cum să pui varza la murat, pentru ca aceasta să iasă perfectă.

Legumele trebuie să fie proaspete

Pe cât de simplu pare, pe atât de complicată poate fi această activitate, dacă nu știi sau nu ții cont de anumite trucuri importante. Evident, pentru început, trebuie să știi cum să alegi varza.

Aceasta trebuie să fie proaspătă, sănătoasă și să nu aibă pete. Totodată, cel mai bun soi de varză pentru murat este cea românească, adică cea cu foile mai subțiri, o culoare usor străvezie și, de regulă, micuță.

Câtă apă să adaugi

Saramura este un alt aspect important care face ca varza murată să fie gustoasă. Așadar, apa pe care o folosești trebuie să fie potabilă. În cazul în care ea provine de la fântână, este recomandat să fie fiartă înainte. Cât despre cantitatea folosită, aceasta depinde de cât de mare este butoiul.

Pentru a prepara saramura, se diluează o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Lichidul trebuie să acopere complet verzele și acestea să stea în saramură. Dacă ai preparat prea puțină și ai tinde să completezi cu apă, fără sare, până se umple butoiul, ei bine nu ar trebui să faci acest lucru.

Dacă saramura este prea diluată, varza nu se va păstra cum trebuie. Totodată, o cantitate prea mare de apă, în raport cu sarea, va face ca murăturile să se strice și să nu aibă gustul acru așteptat.

Citește și: Ce trebuie să faci cu butoiul înainte de a pune varza la murat în el. Secretul pentru a nu mai face floare