‘Putin pare să câștige războiul din Ucraina’. Presa din străinătate a anunțat ce se întâmplă acum în conflict
După o lungă perioadă în care lucrurile păreau a merge în detrimentul Kremlinului, noile informații de pe frontul ucrainean, de altfel contradictorii, spun că Putin pare să câștige războiul din Ucraina. De altfel, presa din străinătate a anunțat ce se întâmplă acum în conflict.
Opinia publică rusă se întoarce împotriva războiului
Așa cum relatează presa occidentală în aceste zile, se pare că majoritatea rușilor sprijină pentru prima dată negocierile de pace, iar analiștii consideră că astfel de evoluții pot fi sursa temerilor tot mai mari din interiorul Kremlinului cu privire la campania electorală a lui Putin de anul viitor.
Într-o altă ordine de idei, după ce armatele ruse au încercat de cel puțin 30 de ori într-o singură zi să asedieze un singur oraș, și au avut pierderi masive, aceeași presă străină spune că există toate șansele ca rozbiul din Ucraina să ia un alt traseu, analiștii declarând că Putin pare să câștige războiul din Ucraina.
Presa occidentlă este de părere că ”Putin pare să câștige războiul din Ucraina”
Conform publicației The Economist, pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, se pare că ar putea câștiga. Jurnaliștii mai spun că ”Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război”, iar astfel Vladimir Putin și-ar f onsolidat controlul asupra puterii.
”El a procurat provizii militare în străinătate și contribuie la întoarcerea sudului global împotriva Americii.
În mod crucial, el subminează convingerea din Occident că Ucraina poate – și trebuie – să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare.”, mai spun cei de la The Economist.
Citește despre: SUA, prinsă la colț de China și Rusia. Momentul în care cele două țări s-ar putea răzbuna cumplit pe aliatul Ucrainei
Analizele făcute de publicație mai scot în evidență un alt aspect, extrem de propice Kremlinului, mai ales după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, și anume că anul viitor Rusia ar putea trata întreaga problemă ucraineană dintr-o postură de cu mult mai mulă forță, afirmațiile bazându-se și pe creșterea economică a acestui an, dar și pe premisele unor noi explozii economice de la începutul anului viitor, și schimbarea atenției americane spre Israel și conflictul din Orientul Mijlociu.
Rezultatele economice din 2023, cel puțin pentru Rusia, arată o revenire după impunerea restricțiilor de anul trecut, Vladimir Putin reușind să-și reorienteze rapid piețele de desfacere către Asia, și mai ales către partenerul său China.
Ce se întâmplă acum în conflictul de pe frontul ucrainea
De cealaltă parte a baricadei, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat astăzi un acord cu Polonia privind unele măsuri care ar putea contribui la ameliorarea situației la punctele de trecere a frontierei blocate de camionagii polonezi, dar a declarat că principalele revendicări ale protestatarilor nu au fost incluse pe ordinea de zi.
Protestele transportatorilor rutieri față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea colegilor lor ucraineni au început la începutul lunii trecute, patru puncte de trecere a frontierei fiind acum blocate.
Află despre: Rusia, cel mai mare eșec de la startul războiului din Ucraina. Putin se va enerva, cu siguranță
Tot astăzi, a genția de spionaj ucraineană a anunțat organizarea a două explozii succesive pe o linie de cale ferată din Siberia, care servește drept un canal cheie pentru comerțul dintre Rusia și China, relatează presa ucraineană.
Ukrainska Pravda și alte agenții de presă au afirmat că Serviciul de Securitate al Ucrainei a desfășurat o operațiune specială pentru a arunca în aer trenurile încărcate cu combustibil pe linia principală Baikal-Amur, care merge din sud-estul Siberiei până la Oceanul Pacific, în Extremul Orient rusesc.
Mass-media au citat surse neidentificate din cadrul agențiilor ucrainene de aplicare a legii, o practică obișnuită în afirmațiile privind atacurile anterioare din Rusia. Serviciul de securitate, cunoscut în ucraineană sub denumirea prescurtată de SBU, nu a confirmat rapoartele.
Prima explozie din cadrul atacurilor, care subliniază vulnerabilitatea Moscovei pe fondul războiului din Ucraina, a lovit un tren cisternă în tunelul Severonomuiski din Buriatia, ieri dimineață, provocând un incendiu care a avut nevoie de ore pentru a fi stins, au declarat agențiile de presă rusești. Tunelul de 10,5 kilometri din sudul Siberiei este cel mai lung din Rusia.
O a doua explozie, câteva ore mai târziu, a lovit un alt tren care transporta combustibil în timp ce traversa un pod înalt de 35 de metri peste un defileu adânc, în timp ce se deplasa pe o rută de ocolire, potrivit rapoartelor de presă ucrainene.
Află și: Lovitură pentru Zelenski în războiul din Ucraina. Simte că este trădat de aliații din Occident
Căile ferate ruse au confirmat explozia din tunel, dar nu au precizat care a fost cauza, iar cotidianul de afaceri rusesc Kommersant a citat anchetatorii care au declarat că ”un dispozitiv exploziv a fost amplasat sub unul dintre vagoanele trenului”.
Autoritățile ruse nu au făcut niciun comentariu cu privire la cea de-a doua explozie, în schimb, autoritățile ucrainene au subliniat că armata și agențiile de securitate ale țării pot lovi ținte oriunde în Rusia pentru a lupta împotriva agresiunii Moscovei. Oficialii de la Kiev au revendicat responsabilitatea pentru atacuri anterioare asupra unor facilități de infrastructură aflate în interiorul Rusiei.