‘Putin e un Stalin modern’. Val de reacții dure în cele mai puternice țări din Europa

de: Ștefan R. Apostol
19 03. 2024

Între 15 și 17 martie, au avut loc alegeri prezidențiale în Rusia, cu un singur candidat important, Vladimir Putin. Fără a prezenta surprize, liderul de la Kremlin va conduce pentru al cincilea mandat, iar marile cancelarii occidentale spun că ‘Putin e un Stalin modern’. Citește mai departe și află despre imensul val de reacții dure în cele mai puternice țări din Europa, după scrutinul electoral rusesc.

‘Putin e un Stalin modern’ al secolului XXI

Fără a transpira nici măcar o secundă, Vladimir Putin și-a distrus competiția,  cu peste 80 de procente în acest scrutin de alegeri prezidențiale, ceea ce îi asigură al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, cea mai lungă perioadă a unui lider rus de la Iosef Stalin încoace.

Grant Shapps, secretarul Apărării americane, l-a acuzat pe Putin că a furat alegerile din Rusia după ce a pus opozanți precum Alexei Navalnîi să fie „întemnițați sau uciși”:

„Bineînțeles că nu merge nicăieri după ce a furat așa-zisele alegeri de duminică, unde oponenții politici sunt fie închiși, fie uciși.

În mod șocant, la sfârșitul următorului său mandat de cinci ani, el va fi fost la putere aproape la fel de mult timp ca și dictatorul Iosif Stalin. Putin se comportă ca un Stalin al zilelor noastre.”

Au fost proteste împotriva liderului rus

Luni, Putin a revendicat o victorie cuprinzătoare și un al cincilea mandat record în funcție, deși multă lume se întreba dacă Vladimir Putin ar putea să piardă președinția. El a afirmat că rezultatul, care a venit pe fondul unei represiuni împotriva oricărei opoziții autentice, a arătat că poporul rus are încredere și speranță în el.

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Andrew Wood, care are experiență de viață în Rusia, a declarat că nu au existat surprize.

„Nu a fost o alegere în adevăratul sens al cuvântului, deoarece există un singur candidat și a existat o bună parte din forță pentru a-i convinge pe oameni că trebuie să meargă și să semneze pentru el”, a declarat el pentru Sky News.

De altfel, aceeași comparație cu fostul dictator sovietic avea să vină și de la Marina Litvinenko, văduva fostului agent FSB otrăvit Alexander Litvinenko, care a lăudat, de asemenea, spiritul protestatarilor care au manifestat împotriva președintelui rus înainte de confirmarea victoriei sale în alegeri.

Mii de oameni s-au prezentat duminică la secțiile de votare din Rusia și din orașe din întreaga lume pentru a participa la protestul „Miazănoapte împotriva lui Putin”, în urma realegerii acestuia.

Protestatarilor li s-a spus fie să își rupă buletinul de vot, fie să voteze pentru unul dintre cei trei candidați simbolici care se prezintă împotriva lui. Kremlinul a reacționat promițând că îi va încarcera pe toți participanții până la cinci ani.

Val de reacții dure în cele mai puternice țări din Europa

Cele mai multe reacții au venit, nu neapărat pentru candidatura lui Putin pentru al cincilea mandat, ci pentru faptul că alegerile prezidențiale rusești au fost desfășurate în teritoriile ucrainene ocupate temporar. De altfel, recent, Macron a avut avertisment îngrijorător pentru Europa.

Valul de reacții din Europa s-au focusat, mai cu seamnă pe acest aspect,  declarând că aceste alegeri au încălcat suveranitatea Ucrainei. Declarația îi aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell:

„Alegerile nu au fost nici libere, nici corecte și s-au bazat „pe represiune și intimidare.

Toți cei 27 de membri ar urma să emită o declarație în cursul zilei de astăzi.”, a declarat înaltul diplomat al UE în cadrul unei intervenții înainte de a prezida o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, care a avut loc pe 18 martie.

Într-o declarație publicată ieri dimineață, UE a condamnat alegerile „ilegale” organizate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina, care „reprezintă încă o încălcare evidentă a dreptului internațional de către Rusia”.

UE nu va recunoaște niciodată rezultatele votului din teritoriile ocupate temporar din Ucraina. Votarea în cadrul alegerilor prezidențiale s-a încheiat la 17 martie în Rusia, iar rușii au organizat un vot ilegal în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Se remarcă faptul că UE nu va recunoaște niciodată rezultatele votului în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.