Putin, decizie extremă în războiul din Ucraina. Arma care sperie Occidentul

de: Sabina Anastasia
03 10. 2023

Președintele Rusiei a luat o decizie extremă în conflictul militar cu Ucraina. Vladimir Putin ar plănui testarea unei rachete cu propulsie nucleară, care îngrijorează liderii occidentali. Imagini de la o bază din Arctica arată pregătiri de lansare care le oglindesc pe cele care au precedat testele anterioare.

Putin ar testa o rachetă cu propulsie nucleară

Imagini din satelit și date din aviație sugerează că Rusia se pregătește pentru a testa o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară – sau ar fi putut testa recent una – cu o rază de acțiune teoretică de zeci de mii de kilometri, scrie The New York Times.

Mișcările aeronavelor și vehiculelor la și în apropierea unei baze din regiunea arctică a Rusiei sunt în concordanță cu pregătirile care au fost făcute pentru testele rachetei care îngrijorează Occidentul. Arma este cunoscută sub denumirea Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall.

Avioane de supraveghere americane au fost, de asemenea, monitorizate în zonă în ultimele două săptămâni. Reprezentanți din domeniul aviației au lansat semnale de alarmă pentru piloți, pentru a evita spațiul aerian cu pricina.

Racheta Burevestnik ar putea fi mortală

Între 2017 și 2019, Vladimir Putin a mai efectuat 13 teste, toate fără succes, potrivit unui raport al Nuclear Threat Initiative, un grup nonprofit axat pe controlul armelor. Accidentele provocate de arma amintită pot fi mortale. O rachetă care s-a prăbușit și, în cele din urmă, a explodat a ucis șapte persoane, potrivit informațiilor comunicate de oficialii americani.

„(Arma – n.r.) este periculoasă în faza sa de testare și dezvoltare”, a spus Daryl G. Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor.

Nu există informații clare privind testarea repetată a Burevestnik în anul 2019, dar chiar și cu o lansare reușită, racheta ar mai fi la câțiva ani distanță de desfășurarea operațională, a susținut directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armelor.

Ce s-a întâmplat la testele anterioare

În cadrul testelor anterioare, Burevestnik nu a putut zbura pe o distanță aproape de raza proiectată, estimată la circa 22.530 de kilometri. Oficialii americani au transmis că, în timpul celui mai de succes test, deplasarea armei a durat puțin mai mult de 2 minute (circa 35 km), după care s-a prăbușit în mare.

Citește și: Trump: ”Putin are mii de rachete nucleare”! Ce îndeamnă Ucraina să facă

În cadrul unui alt test, reactorul nuclear al rachetei nu a reușit să se activeze, ceea ce a condus la coborârea armei la doar câțiva kilometri de locul de lansare. Pentru ca un test organizat de Vladimir Putin să reușească, reactorul nuclear ar trebui să se inițieze în zbor, astfel încât racheta să poată acoperi mult mai mult teren.

Cum este construită racheta Burevestnik 

Potrivit raportului Nuclear Threat Initiative, racheta Burevestnik este o „armă de a doua lovitură, cu rază strategică”, intenționată să fie lansată după ce un val de lovituri nucleare au devastat țintele în Rusia.

Racheta ar putea transporta un focos convențional, dar, în practică, ar putea transporta o sarcină utilă nucleară, deși una mai mică decât majoritatea celorlalte arme cu capacitate nucleară. Dacă este folosită în timpul război, ar putea avea potențialul de a distruge mari zone urbane și ținte militare, spun experții.

Citește și: Putin vrea să folosească racheta nucleară Satan 2, după ce a suspendat tratatul de armament

Vladimir Putin a spus că sistemul Burevestnik este alimentat cu energie nucleară. Se consideră că racheta este lansată de un motor cu combustibil solid, înainte ca un mic reactor nuclear să se activeze în zbor, permițând, teoretic, armei să rămână în aer pe termen nelimitat.