Putin dă vestea așteptată de toată lumea. Se întâmplă chiar din acest moment

de: Ana Chivu
24 11. 2020

Vladimir Putin le dă speranță cetățenilor ruși. Ce anunț a făcut oficialul și ce se întâmplă chiar în aceste momente? Oamenii așteptau anunțul ultim de la Centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova.

Vladimir Putin, veste plină de speranță pentru ruși. Noile schimbări

Rusia a anunțat că vaccinul său împotriva COVID-19 are o eficiență de 95%, relateză AFP, conform News.ro. Ministerul rus al sănătății și Centrul de cercetare Gamaleia susțin că eficiența de 95% a vaccinului Sputnik V a reieșit după rezultatele ultime obținute asupra a 42 de voluntari. Specialiștii au indicat îmbunătățirile pacienților de caz la 42 de zile după injectarea primei doze. Un lucru care nu a fost încă precizat de instituțiile Ruse este numărul de cazuri folosit în aceste calcule. Eficiența vaccinului Sputnik vine la scurt timp după ce vaccinurile occidentale au anunțat că au o eficiență de peste 90%, aici vorbim în special de vaccinul anti-COVID de la Oxford, de vaccinul produs de Moderna și de vaccinul alianței Pfizer/BioNTech. În ordine, acestea au eficiența de: 90%, 95.5% și 95%. ”Preţul unei doze de Sputnik V pe piaţa internaţională va fi de zece dolari”, a anunţa fondul suveran rus, precizând că vaccinarea cetăţenilor ruşi va fi gratuită. „în curând într-una dintre principalele reviste medicale din lume.”

”Începând din februarie, cele mai multe doze le vom furniza la o temperatură între 2 şi 8 grade. Aceasta va diminua restricţiile privind transportul”, spune responsabilul rus. El a adăugat că Rusia nu are drept obiect ca Sputnik V să fie singurul vaccin pe piaţă, ci să facă parte dintr-o serie de vaccinuri care să fie distribuite în întreaga lume, întrucât ”numai împreună, unindu-ne eforturile, putem învinge coronavirusul”
Kiril Dmitriev, şeful fondului statal (Fondul de Investiţii Directe al Rusiei – FIDR)

Situația din Rusia

  • Număr total de cazuri: 2.14 mil.
  • Vindecări: 1.63 mil.
  • Decese: 1.4 mil.

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către/dinspre România

  • Pe cale rutieră, ferată, maritimă sau fluvială, punctele de acces sunt închise circulației persoanelor.
  • Pe cale aeriană, accesul este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don).
  • Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk, Republica Coreea/Seoul, Japonia. Din 9.11.2020, Republica Populară Chineză a suspendat pentru 4 săptămâni cursele aeriene Air China pe legătura Moscova – Shijiazhuang (provincia Hubei). Conform precizărilor MAE rus, la bordul aeronavelor pe cursele aeriene comerciale redeschise se permite accesul doar cetățenilor/persoanelor cu drept de ședere/rezidență în statele de origine, respectiv destinație ale zborurilor.
  • Din luna iunie 2020, a fost reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor membre UE și din spațiul Schengen pot călători doar pentru repatriere; din acest motiv este necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și a unui document care face dovada adresei de domiciliu în statul respectiv.
  • Pentru cetățenii români care au obținut „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnalăm faptul că documentul electronic emis de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut nu este recunoscut pentru moment ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu le poate servi la repatriere din Federația Rusă în acest stat, fiind necesar un document în format fizic, pe hârtie.
  • Din data de 30 iulie 2020, compania rusă AEROFLOT nu permite accesul la bordul aeronavelor sale pentru persoanele care nu prezintă testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă. Testul poate fi efectuat și pe Aeroportul Internațional „Șeremetievo” (Moscova), contra cost. (mae.ro)