PSD primește lovitura de grație. Planul secret al lui Ludovic Orban

de: Năstase Mirabela
02 07. 2020

Se pare că liberalii amenință social-democrații cu CCR – Curtea Constituțională – dacă depun moțiune de cenzură până în luna septembrie 2020, atunci când va începe sesiunea parlamentară ordinară.

PSD primește lovitura de grație

PNL mai susține că un astfel de demers inițiat în iulie și august, atunci cân Parlamentul lucrează în sesiune extraordinară, ar fi neconstituțional.

Astfel că planurile PNL (Partidul Național Liberal) sunt cele de a rămâne la guvernare, cel puțin până după alegerile locale. Reprezentanții Partidului Național Liberal susțin că social-democrații nu pot depune moțiune de cenzură în lunile iulie și august deoarece Parlamentul este convocat din două în două săptămâni în sesiune extraordinară.

Mai mult decât atât, în Constituție se precizează că poate fi depusă o singură moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară, dar nu se specifică însă dacă este vorba despre o sesiune parlamentară ordinară sau una extraordinară.

Liberalii interpretează Constituția în sensul în care, având în vedere faptul că sunt patru sesiuni extraordinare în lunile iulie și august, înseamnă că social democrații ar putea depune patru moțiuni de cenzură, fapt ce ar fi imposibil.

Prin urmare însă, aceștia îi avertizează pe liderii PSD că, dacă inițiază acest demers până la începutul lunii septembrie, atunci vor merge la CCR- Curtea Constituțională.

De altfel, social-democrații menționează că nu doresc să depună moțiunea de cenzură, în ciuda faptului că s-au strâns destul de multe semnături și se lucrează la textul moțiunii.

Ce este moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură (denumită uneori moțiune de neîncredere sau vot de încredere) este, în sistemele parlamentare de guvernare ,un act prin care legislativul retrage mandatul acordat anterior executivului pentru guvernarea țării.

În țara noastră, moțiunea poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor. Dacă nu se realizează aceasta proporție, moțiunea de cenzură nu mai este luată în discuție și, dreot urmare, nici supusă votului.