PSD, lovitură devastatoare înainte de moțiunea de cenzură. Vestea care le strică toate planurile
Astăzi, începând cu ora 14:00, va avea loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. În timp ce PNL, USR și PMP nu participă la vot, PSD, Pro România și ALDE au anunțat că votează „pentru“. UDMR a precizat că va decide până la ora ședinței cum se va poziționa. Pentru ca ședința de plen să se desfășoare, este nevoie de prezența a cel puțin 233 de parlamentari, așa încât să fie întrunit cvorumul. Mai multe detalii, în continuare.
Majoritatea PSD e pe muchie, înainte de moțiune de cenzură
În condițiie în care va fi întrunit cvorumul, votul ar trebui să înceapă la ora 17:30 și să se termine în jurul orei 20:30, potrivit programului adoptat de conducerea Parlamentului.
Până la momentul transmiterii acestei știri, parlamentarii maghiari sunt în discuții referitoare la participarea la vot. Conform unor surse politice, chiar dacă va asigura cvorumul, UDMR va vota împotriva moțiunii de cenzură.
Din păcate pentru social-democrați, PSD nu mai deține majoritate. Alături de ALDE, Pro România și PPUSL, psd-iștii strângeau 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Fiind suspectat de COVID-19, Adrian Todor, deputat PSD de Arad, a intrat ieri în carantină, în timp Valeriu Steriu şi-a pierdut mandatul de parlamentar după ce a prins o sinecură la ANRE, de unde rezultă că PSD are un vot sub limita majorităţii în prezent.
În momentul votării moțiunii de cenzură, parlamentarii PNL, USR şi PMP nu vor fi prezenţi în sală. Pe cale de consecință, social-democrații și aliații din Parlament ar putea să se găsească în imposibilitatea de a strânge cvorumul pentru moțiune. Astfel, PSD este pe muchie.
Cum se va desfășura exercitarea votului
Conform hotărârii Birourilor permanente reunite și a liderilor grupurilor parlamentare, exercitarea votului se va face pe grupuri parlamentare, după cum urmează:
- Ora 17.30 – Deputații și senatorii neafiliați;
- Ora 17.45 – Grupul parlamentar al PMP din Camera Deputaților;
- Ora 18.00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților;
- Ora 18.15 – Grupul parlamentar al Pro Europa din Camera Deputaților;
- Ora 18.30 – Grupurile parlamentare ale UDMR;
- Ora 18.45 – Grupurile parlamentare ale USR;
- Ora 19.05 – Grupurile parlamentare ale PNL;
- Ora 19.45 – Grupurile parlamentare ale PSD.