PSD falsifică istoria României? Cum minte cu nerușinare în videoul de centenar

de: Andrei Simion
30 11. 2018

Viorica Dăncilă, premierul Guvernului, a lansat un video de centenar la Alba Iulia. Videoul e pe YouTube și conține două neadevăruri imense.

Filmul lansat de Guvern ca să promoveze imaginea României e încărcat pe YouTube pe contul oficial. Acesta e o înșiruire de momente din istoria României. Câteva sunt niște falsificări flagrante ale istoriei.

Pe lângă toate videourile stock pe care Guvernul le-a pus și aprobat în videoul de centenar, istoria modificată e cea mai mare problemă.

Sorin Gabriel Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara şi profesor de istorie, dar şi consilier local PSD, a explicat că Traian Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susţinere.

Problema e că, în video, despre Vuia se spune că a reușit în România, pentru prima oară, să se ridice de la sol cu un aparat mai greu decât aerul.

Afirmaţia este falsă, deoarece zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale a fost la Paris.

„În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra şi Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca şi când ai face astăzi zboruri spaţiale şi spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu, citat de Adevărul.

Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. În videoul de centenar se spune că în România s-a iluminat electric primul oraş european. Acest lucru este fals.

În 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străzile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar. Astfel, România era un pic mai departe, dincolo de Carpați.