Proteste masive în Sankt Petersburg și Moscova. Oamenii sunt târâți și reținuți de polițiști VIDEO

de: Cezar Andrei
27 02. 2022

Protestele anti-război se intensifică în Rusia. În Moscova și Sankt Petersburg au fost cele mai ample manifestații, însă oamenii au ieșit în stradă în peste 40 de orașe din țară. Protestatarii au cerut administrației de la Kremlin încetarea conflictului din Ucraina. În total, în cele patru zile de manifestații, forțele de ordine au arestat peste 4.000 de protestatari.

Proteste masive la Moscova și Sankt Petersburg împotriva războiului

Duminică a fost o nouă zi de război în marile orașe din Rusia. Oamenii, tot mai mulți la număr, au iești în stradă în speranța că Vladimir Putin va stopa „vărsarea de sânge” din Ucraina. Manifestanții au avut însă parte de un comportament agresiv din partea forțelor de ordine.

În mai multe videoclipuri apărute în mediul online se observă cum unii protestatari, deși manifestau pașnic, au fost târâți și reținuți, în încercarea poliției de a dispersa masele de oameni. În imaginile filmate în capitala Rusiei se poate observa cum mai multe persoane care protestau împotriva războiului din Ucraina au fost reținute.

Jurnalistului Dmitri Muratov, editor al publicației Novaya Gazeta și laureat al premiului Nobel pentru Pace, a acordat un interviu ziarului The Guardian în care a vorbit despre scopul acestor manifestații.

Toți fac asta fără să-și facă griji pentru propriul viitor și amenințări. Acești oameni au vorbit cu toții foarte clar pentru a spune că sunt împotriva acestei vărsări de sânge. Și asta este o mare inspirație pentru mine.”, a  declarat jurnalistul.

„Memoria celui de-al Doilea Război Mondial și faptul că oamenii au rude în Ucraina și că Ucraina ne este o țară dragă îi reține până și pe cei mai turbați susținători ai conducerii actuale”, a mai spus Muratov.

Putin, tot mai contestat

Numai duminică polițiștii ruși au reținut peste 900 de protestatari.

Unele manifestații au avut legătură și cu comemorarea lui Boris Nemțov, un cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, ucis în urmă cu 7 ani.

Liderul de la Kremlin se află într-o situație extrem de delicată. Criticat și sancționat de dur de statele occidentale, fără susținere din partea Chinei și a Indiei (considerate țări prietene) și cu o serie de manifestații uriașe chiar din partea conaționalilor săi, Putin pare într-o situație fără ieșire.

Rusia și Ucraina au căzut de acord privind locul negocierilor

Duninică, Vladimir Putin a dat un ultimatum ucrainenilor pentru a accepta să negocieze încetarea focului, după ce Volodimir Zelenski refuzase inițial propunerea rușilor. În cele din urmă, președintele Ucrainei a acceptat discuția cu Federația Rusă însă a pus condiția ca locul de întâlnire a celor două delegații să nu fie nici la Minsk, capitala Belarusului, nici la Gomel, oraș din vestul țării unde există o bază militară rusă.

Rezultatul conversației cu Alexandru Lukașenko (președintele Belarusului n.r.). Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineano-belarusă, lângă râul Pripyat.

Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene.”, a scris Volodimir Zelenski, duminică, pe pagina sa de Instagram.

Citește și: „Câte arme nucleare are Rusia, de fapt. Are cel mai mare arsenal din lume”