Proteste la OMV România. Care sunt marile nemulțumiri ale angajaților din țară
Protestele continuă să apară la sfârșitul acestui an. După cel mai recent, cel am angajaților CFR, acum este rândul salariaților de la OMV Petrom. Aceștia au organizat ieri un protest. Care sunt nemulțumirile lor, aflați în rândurile de mai jos.
Protest al angajaților OMV
Potrivit Sindicatului Național Petrom, angajații sunt nemulțumiți de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă, fiind deconectată de evoluția costurilor. Protestul a avut loc între orele 10:00 – 12:00, la sediul central Petrom City din București și la diferite sedii OMV Petrom din Pitești, Buzău, Constanța și Rafinăria Petrobrazi.
Salariații sunt nemulțumiți de oferta propusă pentru evoluția viitoare a veniturilor, aceasta fiind sub rata inflației. Oamenii au mai protestat și pentru neplata orelor suplimentare și lipsa compensațiilor pentru cheltuielile din ce în ce mai mari. Numărul participanților este limitat din cauza legilor în vigoare, iar programul de proteste este adaptat reglementărilor și recomandărilor generate în contextul pandemiei.
“Este aproape ca și cum compania ne râde în față: se raportează dublări ale profitului, iar în documentele publice declară că sunt hotărâți să contribuie la obiectivul ONU pentru bunăstare și sănătate. În același timp, angajații nu au parte de creșteri reale salariale”, a spus Manuel Chejnoiu, vicepreședinte al Sindicatului Național Petrom.
Motivul protestelor OMV RomâniaProteste la OMV România. Care sunt marile nemulțumiri ale angajaților din țară
Aceste proteste au loc în contextul în care, în ultima perioadă, prețurile la gaze, energie și combustibil a explodat. Un alt motiv ar putea fi inflația. Autoritățile estimează ca va trece de pragul de 8%. Membrii de sindicat se vor asigura ca OMV Petrom își respectă angajații și doresc ca a aceștia să fie privați de protecția unui Contract Colectiv de Muncă. Acesta expiră pe 31 decembrie, în doar câteva zile.
“Astăzi, 22 decembrie, o zi cu însemnătate deosebită pentru libertatea și drepturile românilor, ieșim în stradă pentru a ne face auzită vocea. Vrem să fim respectați, să ni se recunoască munca asiduă, să ni se coreleze veniturile cu munca depusă și cu profitul generat. Vrem un Contract Colectiv de Muncă care să fie o garanție a drepturilor echitabile și cerem o creștere a salariului care cel puțin să mențină puterea de cumpărare”, a declarat Costin Voicu, liderul Sindicatului Național Petrom.
Sindicatul Național Petrom este o organizație sindicală legal constituită, reprezentând interesele a peste 20.000 de angajați din grupul mai multor societăți, inclusiv OMV Petrom. OMV România a precizat că salariile angajaților sunt la niveluri competitive și include bonusuri și indemnizații speciale conform Contractului colectiv de muncă, dar și alte beneficii.