Proteste în Rusia. Mobilizarea anunţată de Putin a scos lumea în stradă: arestări în Moscova și Sankt Petersburg

Proteste în Rusia. Mobilizarea anunţată de Putin a scos lumea în stradă: arestări în Moscova și Sankt Petersburg
Rusii protesteaza in zeci de orase impotriva mobilizarii anuntate de Vladimir Putin

Sunt proteste în Rusia după mobilizarea anunţată de Vladimir Putin, anunț care a scos lumea în stradă. Astfel, au avut loc arestări în Moscova și Sankt Petersburg. Sute de persoane au fost reținute, în timp ce altele încearcă să părăsească Rusia. Mai multe amănunte, în articolul de mai jos.

Proteste în Rusia împotriva mobilizării anunțate de Vladimir Putin. Sâmbătă, sute de ruși au fost reținuți în toată țara

Mii de ruși au ieșit pe străzi să protesteze împotriva mobilizării anunțate de Vladimir Putin. Au avut loc proteste în Moscova și Sankt Petersburg, iar în urma lor au fost reținute nu mai puțin de 730 de persoane.

„Mai bine să primești o amendă sau câteva zile de arest, decât să obții o înmormântare”, este unul dintre mesajele trimise pe reţelele de socializare de activiștii ruşi care cheamă cetățenii la proteste în toată Rusia în această seară.

Proteste, în 32 de orașe din Rusia

Sutele de persoane au fost reținute sâmbătă în întreaga Rusie la protestele împotriva ordinului de mobilizare, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, la trei zile după anunțul în ceea ce privește mobilizarea parțială făcut de președintele Vladimir Putin, informează ază Reuters.

De asemenea, Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunțat că a fost informat de rețineri în 32 de orașe diferite ale Rusiei, începând cu Sankt Petersburg și până în Siberia.

Mitingurile, ilegale

Oamenii au fost reținuți pentru că mitingurile sunt ilegale în conformitate cu legislația rusă, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate.

„Vrei să fii ca mine?”, scria pe o pancartă ținută de o femeie aflată într-un scaun cu rotile la un miting din Moscova. În plus, fotogarfii de la același protest au arătat ofițeri ruși care cărau pe sus bărbați și femei către dubele poliției.

Forțele de ordine au folosit forța împotriva manifestanților

Rapoartele venite din Sankt Petersburg din această după-amiază informează că presoanele arestate pentru că au participat la un miting împotriva mobilizării lui Vladimir Putin au umplut un autobuz plin, potrivit  Sky News.

De asemenea, martorii spun că forțele de ordine au folosit „pistoale paralizante” și „bastoane”, iar printre cei arestați se numără chiar și adolescenți.

Și Siberia protestează împotriva recrutărilor

Proteste au avut loc sâmbătă și în Novosibirsk, Siberia, ca răspuns la mobilizarea anunțată de președintele rus, relatează Sky News.

În urma anunțului lui Vladimir Putin cu mobilizarea parțială, cel puțin 300.000 de oameni vor fi chemați să lupte împotriva Ucrainei, iar fotografii de la Moscova au început să arate oameni care își iau rămas bun de la familiile lor. Nu în ultimul rând, între timp, mii de oameni fug din Rusia, de frica unei recurtări și mai ample.