Guvernul vrea să se împrumute de la români, că se apropie de fundul sacului

de: Ciprian Ioana
04 03. 2019

Statul caută să se împrumute de la cetățeni. Ministerul Finanțelor a lansat patru noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur.

Din 4 martie, poți cumpăra titluri de stat, adică poți împrumuta Guvernul, dacă ai bani puși deoparte și nu vrei să-i ții într-un cont la bancă. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

„Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune”, a precizat MFP.

Ce dobânzi primești pentru investiția ta

Titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor au scadenţe de la unul la trei ani sau la cinci ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 4 – 22 martie 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului, în perioada 4 – 21 martie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban iar în perioada 4 – 20 martie 2019 din mediul rural.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitate.

Potrivit Ministerului Finanţelor, emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună, perioada de subscriere va fi de trei săptămâni.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea recent că la emisiunea de titluri de stat din ianuarie au fost 11.000 de deponenţi care au realizat subscrieri de aproximativ 700 de milioane de lei.