Prognoza meteo pentru weekend 25-26 iulie. Vine codul portocaliu de vijelii și ploi
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au o nouă prognoză pentru weekend. Cum va fi vremea în perioada 25-26 iulie și ce avertizări aduc meteorologii?
Prognoza meteo pentru weekend 25-26 iulie
Meteorologii au adus în vizorul românilor două avertizări de vreme rea. Ne așteptăm la furtuni și vijelii nimicitoare indicat de meteorologi pentru weekend. Se anunță o vreme deosebit de urâtă în 16 județe în România. De asemenea, avem parte și de instabilitate atmosferică accentuată până în dimineața zilei de duminică în 16 județe. Administrația Națională de meteorologie a actualizat indicațiile anterioare și a emis un Cod galben și un Cod portocaliu.
În zona de sud a țării se indică vreme bună, dar cu un disconfort termic ridicat. Primul cod este valabil între ora 0:30 – duminică ora 6:00, în vestul și sud-vestul, centrul, nordul țării, local și la munte instabilitate atmosferică. Cantitățile de apă depășesc 20-30 de l/mp și izolat 40-50 de l/mp. Sâmbătă intră în vigoare o codul portocaliu pentru județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.
Avertizările meteorologilor
COD GALBEN „Interval de valabilitate: 25 iulie, ora 10:30 – 26 iulie, ora 06:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată Zone afectate: conform textului și hărții; În vestul, sud-vestul, centrul, nordul țării și la munte local și temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.”
COD PORTOCALIU „Interval de valabilitate: 25 iulie, ora 12:00 – 26 iulie, ora 06:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate Zone afectate: conform textului și hărții; În intervalul menționat, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Olteniei, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp.”
(Sursa: anm.ro)