Prognoza meteo pentru începutul lunii ianuarie. Vremea o ia razna, câte grade vor fi și de Revelion
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză. Experții au susținut că vremea o ia razna chiar din prima lună a Noului An. Românii au avut parte de un Crăciun blând, iar în multe din zone au fost indicate maxime de 13-14 grade Celsius. Lucrurile se vor schimba însă radical după Revelion. Câte grade vor fi și la ce trebuie să se aștepte cetățenii?
Prognoza meteo pentru ianuarie 2023: vremea o ia razna
Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza pentru perioada cuprinsă între 26 decembrie și 8 ianuarie. Din păcate, avem parte de noi schimbări radicale. Mai exact, după maxime de 13-14 grade Celsius urmează ca mercurul din termometre să indice în unele zone chiar și -8 grade Celsius.
Moldova: vremea se va încălzi din nou, după ce valorile termice diurne vor ajunge la 5 grade Celsius și cele nocturne la -3 grade Celsius. Media valorilor maxime la finalul primei săptămâni va ajunge între 10-12 grade Celsius, iar minimele la 3 grade Celsius. Se anunță probabilitatea de precipitații slabe relativ ridicată în jurul datei de 28 decembrie.
Muntenia: se răcește în primele zile ale intervalului, timp în care valorile termice diurne vor ajunge la 6-7 grade Celsius și cele nocturne la -3…-2 grade Celsius. Ulterior, vremea se încălzește din nou, iar la finalul săptămânii vor fi maxime de 10-12 grade Celsius și minime de 2 grade Celsius.
În a doua jumătate a intervalului temperatura aerului va avea tendința de scădere spre mediile regionale maxime de 6 grade Celsius cu minime de -1 grad Celsius. Există probabilitatea de precipitații slabe în creștere în a doua jumătate a prognozei, mai ales după data de 4 ianuarie.
Temperaturi de Revelion
Directorul ANM a venit cu mai multe detalii pentru toți românii care vor să se pregătească intens de petrecerile de Revelion și să se îmbrace adecvat.
„De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor.
Nopțile sunt în general reci în zonele depresionare, în special și în zonele montane, acolo unde temperaturile pot scădea sub -10 grade și este normal să înregistrăm în ultima decadă a unei luni decembrie cel puțin în aceste zone, valori care să caracterizeze o vreme specifică datei din calendar, în timp ce în zona litoralului, cel mult 1-2 grade Celsius”, a adăugat șefa ANM.