Prognoza meteo pentru ianuarie 2023. Când vin ninsorile în România, anunțul dat de ANM
Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat prognoza meteo pentru ianuarie 2023. Se anunță vreme de primăvară, la început de an. Ultimele două luni de iarnă din sezonul curent vor fi mai călduroase decât specificul perioadei. Când ar putea să ningă în România.
Prognoza meteo pentru ianuarie 2023
Ce se întâmplă cu vremea în a doua parte a sezonului de iarnă 2022-2023. În prima săptămână a noului an, vremea va fi mai caldă decât specificul perioadei curente. Specialiștii ANM anunță temperaturi ridicate, în special în regiunile de munte din țara noastră. Aceleași condiții meteorologice vor fi înregistrate și în a doua săptămână a lunii ianuarie, a spus directoarea ANM Elena Mateescu.
„Cel puțin pentru prima decadă a lunii ianuarie, anticipăm o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Valorile de temperaturi se vor situa, în general, cu 10-15 grade peste ceea ce ar fi normal. Valorile maxime, pe parcursul zilei, (vor fi situate – n.r.) între 7 până la 18-19 grade, chiar 20 de grade la ora 14:00 în Nordul Moldovei, la Rădăuți.
De asemenea, (se anunță – n.r.) 19 grade la Botoșani, Suceava, Tg Ocna. În Capitală, vor fi 14 grade, iar la Mangalia, Pitești, Târgoviște, Pătârlagele 18 grade”, a informat directoarea ANM Elena Mateescu, într-o intervenție pentru Impact.ro.
Pentru începutul anului 2023, prognoza meteo arată că probabilitatea de manifestare a ninsorilor este redusă. Singurele regiuni în care a fost raportat strat dens de zăpadă sunt Munții Bucegi și Călimani. Vorbim despre Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă este de 31 de centimetri și Vârful Omu, unde au fost înregistrați 45 de centrimetri de ninsoare. La fel se prezintă situația și în Munții Călimani, potrivit specialiștilor.
Când ar putea să ningă în România
Începând din anul 2019, iernile din țara noastră au fost atipice. Deși eram obișnuiți cu viscolul, viitorul nu pare să rezerve astfel de fenomene meteo pentru viitorul apropiat. Ultimele trei ierni din România au intrat în clasamentul celor mai călduroase din țara noastră, potrivit specialiștilor meteo. Mai mult decât atât, luna decembrie a anului 2022 este considerată a treia cea mai caldă lună din istorie.
În săptămâna curentă și săptămână viitoare, condițiile meteo nu se vor abate de la acest trend. Totuși, există oricând posibilitatea de schimbare a temperaturilor. Mai ales pe fondul activității ciclonice. Elena Mateescu spune că, abia după data de 16 ianuarie, este posibil să ne apropiem de valori termice specifice perioadei curente.
Pe termen lung, estimările sunt greu de realizat. Ne putem aștepta, însă, la ninsori, intensificări ale vântului cu aspect de viscol și alte fenomene meteo asemănătoare chiar la începutul primăverii 2023. La o primă vedere, lunile ianuarie și februarie ar putea să fie, fără îndoială, slabe din punct de vedere al precipitațiilor.