Prognoza meteo. Iarna 2019-2020, cea mai grea din ultimii ani. Un vortex polar lovește România
Specialiștii de la Accuweather au anunțat că iarna 2019-2020 va fi cea mai grea din ultimii ani, căci un vortex polar se va abate asupra Europei, urmând să ajungă și în România în perioada următoare.
Prognoza meteo iarna 2019-2020
Meteorologii au anunțat că, încet, încet, vine și iarna, dar ”la pachet” cu un vortex polar. De altfel, din data de 27 octombrie, vremea se va schimba radical, iar temperaturile vor scădea cu 15 grade Celsius, informație susținută de meteorologul Gabriela Băncilă.
„Această masă de aer cald persistă de foarte multă vreme și a influențat multe țări din Europa. Luna aceasta a fost cea mai caldă lună de octombrie din istoria măsurătorilor meteorologice. În perioada următoare, vremea o să aibă aspect specific sezonului rece.
Scăderea valorilor termice va determina temperaturi normale, dar vom întâmpina un stres termic după această vreme călduroasă. Temperaturile vor putea scădea cu 15 grade Celsius. Este o răcire bruscă, dar este normal pentru această perioadă”, declară meteorologul Gabriela Băncilă.
”Specialistii prevad o iarna grea”
Cât despre iarna 2019-2020, potrivit detaliilor oferite de Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologia (ANM), din cauza temperaturilor crescute din octombrie, se anunță venirea vortexului polar înspre regiunile sudice.
„Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot sa impinga aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillatii aduc acel vortex polar de care vorbim cu totii in fiecare iarna. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat sa avanseze mult inspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricand de acum sa avem episoade cu ninsoare, dar episoade care sa nu insemne neaparat venirea si asternerea definitiva a iernii la noi in tara. Mai putem avea si perioade cu vreme buna”, a explicat Florinela Georgescu.
Vortexul polar va aduce în România viscol și ger. Sunt posibile și fenomene extreme încă de la finalul lunii noiembrie. ”Specialistii americani prevad o iarna grea peste Europa, cumva decalata cu ninsori in ianuarie si februarie, probabil si in martie si aprilie”, a susținut meteorologul Simona Capsuna, potrivit digi24.