Produsul tradiţional care se va scumpi enorm. Puţini români şi-l vor mai permite pe masa de Crăciun

de: Anca Lupescu
30 11. 2021

Masa de sărbători devine un lux pe care puțini români și-l mai pot permite, din cauza scumpirii exagerate a unor alimente. Astfel, cei cu venituri modeste nu vor avea anul acesta toate bucatele tradiționale pe masa de Crăciun. După anunțul conform căruia carnea de porc se scumpește în preajma sărbătorilor, acum un alt produs devine un adevărat lux pentru români. Motivul este reprezentat de creșterile de prețuri la energie.

Produsul care devine un lux pentru români de sărbători

Carnea de porc a devenit un aliment pe care nu mulți români și-l pot permite pe masa de Crăciun. Însă aceasta nu este singura veste proastă. Și cozonacul devine un lux pentru mulți dintre cei care au venituri modeste.

Sectorul panificației are de suferit în această perioadă din cauza prețurilor la energie care au crescut.

Dragoş Frumoşu, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) a declarat că vom avea scumpiri în toate sectoarele, începând cu 1 ianuarie 2022.

Produsele de panificație, carnea de porc și produsele lactate se vor scumpi.

Ce alte produse se vor scumpi

Sindicalistul spune că, de Crăciun, românii vor cumpăra cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut.

”Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector.

Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică.

În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a spus acesta.

Preşedintele SINDALIMENTA, spune că dacă preţurile au crescut cu 15%, sigur vor creşte cu încă 15%.  

„Vă spun cu toată responsabilitatea. probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a mai afirmat acesta, spunând că deja există creşteri de preţuri la ulei cu 20%, la lactate, între 5 şi 7%.

În plus, de la 1 ianuarie, preţul la carnea de pasăre va creşte cu 10 sau 15%, asta în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne şi pentru preparate. 

Tot de  la 1 februarie 2022 s-ar putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc.