Produsul românesc căutat la nebunie de țările din Europa. La ce este folosit

de: Ștefan R. Apostol
31 01. 2022

Producția de nuci din România s-a consolidat în ultimii ani datorită condițiilor meteorologice favorabile și a noilor plantări. Cererea în creștere, rentabilitatea și subvențiile UE stimulează interesul cultivatorilor. Producția internă satisface în mare parte cererea locală de nuci. Cu toate astea, consumatorii români se bazează pe importuri pentru migdale și fistic. Deși avem producții însemnate, exporturile de nuci din SUA către România au crescut cu 75 % în ultimii cinci ani, migdalele reprezentând peste jumătate din exporturile americane. Consumatorii percep nucile ca fiind sănătoase, iar acest lucru stimulează cererea.

În 2017, România a fost cel mai mare producător de nuci

În ultimii ani, producția românească de nuci a crescut în mod constant, susținută de creșterea cererii interne, de creșterea rentabilității și de subvențiile UE. În 2017, România a fost cel mai mare producător de nuci din UE și printre primii zece producători mondiali.

Principalele regiuni de producție se află în Munții Carpați, precum și în regiunile de nord-vest, nord-est și sud. Arborele de nuc se poate descurca bine în condiții de temperaturi diferite, deși vremea caldă și uscată prelungită poate afecta negativ producția de nuci.

Condițiile meteorologice din 2017 și 2018 au fost deosebit de favorabile, ceea ce s-a tradus prin producții extrem de mari. Deși micii fermieri șreprezintă cea mai mare parte a nucului din România, există un interes comercial tot mai mare în rândul producătorilor de nuci mai mari și mai intensivi, mulți dintre aceștia căutând să profite de subvențiile UE.

Producția de nuci oferă opțiuni atractive pentru cei care sunt dispuși să facă o investiție pe termen lung. În ciuda perioadelor lungi necesare pentru ca arborii să ajungă la maturitate, producția de nuci necesită o întreținere redusă și necesită mai puțină muncă manuală decât alte culturi pomicole. În afară de producția primară, valoarea adăugată, inclusiv prelucrarea și ambalarea nucilor, este, de asemenea, în creștere.

Nucile din România la mare căutare pe piețele externe

După cum menționam mai sus, condițiile meteorologice favorabile din 2017 și 2018 au avut un efect pozitiv asupra dezvoltării culturilor. Numărul de nuci a crescut ușor în 2018, cu puțin mai puțin decât în 2017.

Datele recente arată un interes și mai crescut față de producția de nuci din România. Mici producători, dar și marii procesatori români spun că a crescut cererea, cu cel puțin 30%, față de aceeași perioadă, dar în 2020.

În 2022 s-au exportat aproximativ 7.000 de tone de nucă în coajă. Au fost exportate, de asemenea, și peste 2.000 de tone de miez de nucă.

Mare parte din producție a mers către Germania, sau Franța, pe piețele europene. Prețurile sunt pe măsură. De exermplu pentru nuca în coajă prețul ajunge și la 6 euro pe kilogram, iar miezul de nucă la 9 euro pe kilogram.

Nu există programe guvernamentale specifice

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, dar nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea nucilor. Cultivatorii de nuci sunt eligibili pentru a primi subvenții în cadrul programelor UE pentru pomi fructiferi.

Subvențiile acoperă unele costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor. Finanțarea UE poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, în funcție de mărimea fermei.