Produsul de bază care se va scumpi semnificativ în această toamnă. Mulţi nu îl vor mai cumpăra

Produsul de bază care se va scumpi semnificativ în această toamnă. Mulţi nu îl vor mai cumpăra
Ce produs se va scumpi din toamnă

Inflația lovește din ce în ce mai tare, iar specialiștii anunță scumpiri semnificate din toamnă la anumite alimente. Pe lângă faptul că s-au scumpit foarte mult gazele și electricitate, urmează să crească prețurile și la mâncare.

Ce alimente se vor scumpi din toamnă

Din toamnă ne așteaptă noi scumpiri la alimentele de bază. Cele mai mari creșteri de prețuri se vor înregistra la lapte. Producătorii se tem că vor înregistra pierderi uriașe, deoarece oamenii nu își vor mai permite pur și simplu să cumpere lactate.

De asemenea, lactatele s-au scumpit deja cu 20% de la începutul anului. Cu toate acestea, nu s-au acoperit costuri de producție. Dimpotrivă, acestea aproape s-au dublat în ultimele trei luni.

Din păcate, lipsa forței de muncă, scumpirile la energie și combustibil și materia primă care se găsește greu au dus la aceste scumpiri. Fermierii vând produsele la poarte fermei la prețuri mici, deoarece nu-l pot procesa.

Din toamnă, întreprinzătorii au anunțat că prețurile se vor scumpi, însă se tem că vor merge pe pierdere, deoarece românii nu își vor mai permite să cumpere lactate. Pe rafturi sau prin piețe găsim din ce în ce mai puțină smântână, iaurt sau lapte.

Românii vor plăti mai mult pe pâine și ulei

Pe lângă scumpirile care vor avea loc la lactate, experții din industria alimentară avertizează că prețul pâinii și al uleiului va crește de până la patru ori, față de anul trecut. Dacă o pâine care costa anul trecut un leu, de exemplu, în câteva luni s-ar putea să plătim pentru aceeași pâine 3 lei.

Totodată, și carnea se va scumpi. Un kilogram de carne vara trecută costa 13 lei, însă acum plătim aproape 20 de lei. Cel mai probabil, înainte de Crăciun vom da cu câțiva lei mai mult decât în prezent.

Uleiul, de asemenea, aliment de bază și important care nu lipsește din casele românilor, s-a scumpit foarte mult în ultima perioadă. În anul 2020, un litru de ulei costa 4 lei. Un an mai târziu, în 2021, trebuia să scoatem din buzunare 5 lei pentru un litru de ulei.

La începutul acestui an prețul s-a dublat față de anul 2020, fiind nevoiți să plătim 8 lei. În momentul de față, trebuie să plătim pe ulei între 11 și 15 lei. Din păcate, producătorii estimează că ar putea ajunge chiar și la 20 de lei.