Produsul cu care ai grijă de grădină în timpul iernii. Așa îți salvezi recolta de legume pentru anul viitor
Când ne gândim la grădinărit, de obicei, ne vin în minte mai întâi lucruri precum plantarea, udarea și recoltarea. Dar, în realitate, este vorba de mult mai mult decât atât – inclusiv ceea ce se întâmplă chiar sub suprafață.
Da, este vorba despre sol. Și, deși poate că nu este la fel de plăcut din punct de vedere estetic ca florile înflorite sau roșiile rotunde perfecte, solul este o parte absolut crucială a oricărei grădini. Acest lucru înseamnă că este important să investești timpul și efortul necesar pentru a-l menține în stare bună.
O modalitate de a face acest lucru este să te asiguri că solul are nivelul ideal de pH, iar acest lucru se poate face folosind var de grădină.
La ce se folosește varul de grădină?
Nivelul ideal al pH-ului pentru o grădină este între 6,0 și 7,0. Dacă ți-ai testat solul și nivelul pH-ului este sub 6,0, atunci vei dori să îi reduci aciditatea. Adăugarea de var de grădină în sol este o modalitate de a face acest lucru.
Atunci când solul este prea acid, unele elemente de hrană pentru plante sunt blocate chimic, sau indisponibile pentru ca plantele să le asimileze, chiar dacă sunt prezente în cantități suficiente.
Acest lucru duce la plante bolnave. Adăugarea de îngrășăminte ar putea părea să ajute, dar este o soluție costisitoare și temporară care riscă să polueze apele subterane și cursurile de apă cu nutrienți în exces.
Soluția mai bună și mai eficientă este aplicarea de var de grădină ieftin pentru a debloca hrana pentru plante existentă în sol.
Cum se utilizează varul de grădină
Atunci când primești rezultatele privind pH-ul solului și acestea indică faptul că trebuie să reduci aciditatea, acordă atenție instrucțiunilor referitoare la cantitatea de var de grădină care trebuie adăugată pentru a echilibra solul, mai exact.
Când adaugi var de grădină, fă-o întotdeauna cu prudență – adaugă-l treptat, mai degrabă decât să-l arunci pe tot odată.
Cel mai bun mod de a aplica varul de grădină este să îl împrăștii uniform pe sol, apoi să îl cultivi în sol.
Aplicarea varului de grădină în timpul vremii calde și uscate poate usca solul, așa că nu este chiar o treabă pentru vară. De fapt, toamna este cel mai bun moment pentru a folosi varul de grădină.
Temperaturile răcoroase de toamnă, combinate cu umezeala care se apropie iarna, permit varului granulat să-și facă treaba fără pericolul de a usca solul sau de a stresa plantele.