Produsul care nu lipseşte de pe masa de Paşte a românilor s-a ieftinit. Vom plăti mai puţin decât anul trecut

de: Ioana Bucur
10 04. 2024

Obișnuiți cu vești despre noi și noi scumpiri, un anunț neașteptat a fost făcut recent. Se pare că produsul care nu lipsește niciodată de pe masa românilor, din toate colțurile țării, de Paște, s-a ieftinit.

Veste bună pentru români, înainte de Paște

Pentru creștinii ortodocși de la noi din țară a început numărătoarea inversă până la cea mai importantă sărbătoare din an. Fiecare gospodină își stabilește meniul, alege preparatele pe care le va pune pe masă pentru familie și musafiri și, în funcție de ele, face lista de cumpărături.

Indiferent de preferințele culinare sau de regiunea țării, de pe masa de Paște nu pot lipsi ouăle vopsite în diferite culori – simbolul sărbătorii.

În ultima perioadă, românii s-au obișnuit deja cu anunțurile despre noi scumpiri, fie că era vorba despre servicii, facturi, alimente, combustibili. De această dată, există și o veste bună. Se pare că ouăle s-au ieftinit.

Prețurile au scăzut în aproape toate țările din Europa

În țările din Europa, ouăle se vând cu prețuri cu 10%, chiar și 15% mai mici decât în aceeași perioadă a anului precendent. Cu toate astea, dăm și acum aproape dublu pe ele în comparație cu anul 2021.

În România, prețul ouălor este cel mai mic din noiembrie 2023, reflectând o ieftinire cu 15 procente față de anul trecut.

La poarta centrelor de ambalare din România a ouălor categoria A, crescute în aer liber, prețul mediu a ajuns la 187,7 euro pentru 100 de kilograme, cu 15,1% sub prețul mediu din perioada similară a anului trecut, după o scădere lunară de 0,7% și una săptămânală de 0,1%.

Te-ar putea interesa și: Produsul de la LIDL care s-a epuizat, deşi are un preţ piperat. Costă aproape cât salariul minim pe economie

Foto: Profimedia

Limitarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază, prelungită

Ouăle de găină de calibrul M sunt incluse pe lista alimentelor de bază vizate de limitarea adaosului comercial, măsură ce a fost prelungită de autorități până la finalul anului 2024.

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variaţii sezoniere ale preţurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat preţul final, ci doar marja adăugată de comercianţi la preţurile producătorilor stabilite în condiţii concurenţiale), este evident că măsura a oprit specula din piaţă şi a stabilizat preţurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflaţiei generale. PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice şi geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecţie socială care să asigure stabilitatea preţurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent”, a transmis PSD, printr-un comunicat de presă, la finalul lunii martie.

Te-ar putea interesa și: Produsul iubit de români care se poate scumpi în curând în magazine. Este criză mare!

Lista produselor şi alimentelor pentru care este aplicată limitarea adaosului cuprinde:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
  • Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
  • Brânză telemea de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
  • Mălai până la 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M
  • Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  • Carne proaspătă pui – Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
  • Carne proaspătă porc – Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
  • Legume proaspete vrac – Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
  • Fructe proaspete vrac – Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
  • Cartofi proaspeţi albi vrac
  • Zahăr alb tos până la 1 kg
  • Smântână- 12% grăsime
  • Unt până la 250 grame
  •  Magiun până la 350 grame