Produsele pe care să nu le consumi sub nicio formă de 1 mai. Alerta dată de ANPC, e complet interzis
Mai este puțin până de 1 mai, astfel că românii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile. Fie sunt plecați din oraș, fie aleg să petreacă cu prietenii acasă, cu toții și-au făcut planuri pentru această zi liberă. Reprezentanții ANPC ne avertizează, însă, să fim extrem de atenți la produsele pe care le cumpărăm și le consumăm zilele acestea.
Avertismentul ANPC înainte de 1 Mai
Minivacanța de 1 Mai este un prilej de bucurie pentru români, care profită de zilele libere și organizează petreceri, ieșiri și distracții cu cei apropiați. Desigur, grătarul rămâne vedeta acestei zile, de pe care nu lipsesc micii, cârnații și alte produse din carne.
În acest context, reprezintă un motiv de bucurie pentru mai toți românii. Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenția românilor cu privire la riscurile la care se pot expune zilele acestea, atunci când coșurile de cumpărături se umplu.
Cu ce recomandări vin specialiști
ANPC a venit cu o serie de recomandări, pentru a nu ne trezi cu anumite neplăceri sau probleme de sănătate. Așadar, specialiștii îi sfătuiesc pe români să acorde o atenție deosebită aspectului produselor pe care le cumpără, mai ales în cazul carnei tocate pentru mici. De asemenea, trebuie avut în vedere modul de etichetare, dar și locul din care este achiziționat produsul.
- Evitarea cumpărării produselor preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.
- Evitarea achiziționării produselor din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
Refuzul produselor din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită. - Evitarea locurilor neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon fiscal prin care să fie justificată tranzacția comercială.
- La cumpărarea berii, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.
Atenție și dacă ieși la restaurant!
Recomandări sunt și în cazul celor care optează să meargă la terase, restaurante și zone de agrement. Directorul ANPC îi sfătuiește pe români să fie atenți la modul de expunere și comercializare a produselor, pentru a putea observa eventualele indicii care să ne conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate:
- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.
De asemenea, o importanță deosebită trebuie acordată și celor care comercializează produsele. Ele trebuie să fie echipate corespunzător cu halat de protecție, bonetă și mănuși de unică folosință.
Pentru a putea reclama calitatea/siguranța un produs, trebuie neapărat ca bonul de casă să fie păstrat, drept probă.
Citește și: Neregulile găsite de ANPC pe litoralul românesc. Cele mai multe sunt în Vama Veche și Mangalia